cultura

arqueologia

Volen saber si al Camp de les Lloses de Tona es feia moneda en època romana

La gran quantitat de moneda que s'hi ha trobat i la presència de molts tallers metal·lúrgics reforcen la hipòtesi

L'estudi es fa en col·laboració amb la UdG

El jaciment del Camp de les Lloses de Tona ha finalitzat una nova campanya d'excavacions aquest estiu que ha servit per refermar les hipòtesis de temporades anteriors. En concret, en aquest punt s'està excavant en una estratigrafia arqueològica corresponent a l'època romana republicana datada pels voltants del 100 aC. “El Camp de les Lloses és un assentament, un vicus, situat al costat d'una via romana”, explica Imma Mestres, membre de l'equip directiu del jaciment, i hi afegeix: “Les excavacions d'enguany ratifiquen les idees en què ens estàvem movent els darrers anys. Trobem cases amb una part domèstica i una part dedicada a taller, principalment tallers metal·lúrgics. També hi trobem molta moneda, eines i armes. Això ens fa pensar en una zona de logística militar.”

Artesans del metall

La gran quantitat de moneda trobada i la presència de tallers metal·lúrgics ha fet que els arqueòlegs plantegin la hipòtesi que el Camp de les Lloses fos un punt d'encunyació de moneda: “Hi tenim tallers amb artesans especialitzats en el bronze, el ferro i l'orfebreria. No és un disbarat que s'hi fes moneda”, remarca Montse Duran, membre de l'equip directiu i experta en numismàtica, que també recorda que demostrar-ho no serà gens fàcil, ja que les eines i motlles per encunyar monedes “no s'anaven perdent ni deixant oblidades pels llocs”.

Per intentar demostrar-ho, s'ha iniciat un estudi en col·laboració amb la UdG, en què s'analitzaran seques trobades al jaciment i es compararan amb altres peces del mateix metall que es té la certesa que s'han fet al Camp de les Lloses: “Mirarem l'aliatge i si coincideix, no podrem fer sentencies absolutes, però estarem més a prop de saber podia ser un punt d'encunyació”, diu Duran. S'espera poder tenir resultats d'aquest innovador estudi abans d'acabar l'any.

LES FRASES

L'excavació que hem fet ratifica les idees que teníem sobre la funció del Camp de les Lloses
Imma Mestres
membre de l'equip directiu del camp de les lloses de tona
És difícil demostrar que s'encunyava moneda. Volem mirar si coincideixen els aliatges dels metalls
Montse Duran
membre de l'equip directiu del camp de les lloses de tona

El Gladius, a punt per tornar

Una de les peces estrella del Camp de les Lloses és el Gladius, una espasa romana que es va trobar al jaciment l'any 2013. Després de ser restaurada i exposada durant un breu espai de temps al museu a inicis del 2016, el Gladius, en un magnífic estat de conservació, va ser escollit per participar en una exposició de primer nivell a Madrid sobre el món militar romà. Amb l'exposició finalitzada, aquest cap de setmana, membres del Camp de les Lloses han anat a certificar que torna en bon estat, i està previst que l'espasa arribi a Tona a finals de setembre i que, abans d'acabar l'any, pugui tornar a ser exposada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia