cultura

Nous aires per a l'espectacle ‘11 de setembre i Gironella'

Una representació al pont Vell de Gironella escenificarà per quinzè any consecutiu com es van viure els fets del 1714 al municipi

Un dels grans canvis d'aquesta edició és el relleu generacional de bona part dels actors de l'obra

Llums, públic en directe, acció. El Berguedà es prepara per a un cap de setmana frenètic en què milers de catalans s'hi desplaçaran per assistir a l'acte central que tindrà lloc a Berga i a quatre punts més de Catalunya. La capital de la comarca ha treballat per garantir un cap de setmana ple d'activitats que funcionin per atraure persones, però també ho han fet els municipis de la vora. Ho ha fet Montmajor, amb el tradicional mercat de l'11 de setembre, i ho ha fet Gironella, amb la 15a edició de l'espectacle 11 de setembre i Gironella, que farà de pròleg d'una diada històrica i que tindrà lloc al pont Vell del municipi el dia 10 a les 10 del vespre.

La representació està totalment consolidada en el calendari berguedà. Fa 15 anys que precedeix la Diada i en cada edició ho acostuma a fer amb renovacions. Aquest any no ha estat una excepció. L'espectacle torna amb la intenció de “seguir la línia implantada l'any passat, amb el canvi de directors, però amb l'objectiu de relaxar les escenes perquè siguin moments més viscuts”, va dir Joan Rigat, que dirigeix l'obra juntament amb Maria Casellas. El cas és que l'any passat Rigat i Casellas es van posar al capdavant de la direcció amb la voluntat d'agilitzar la interpretació i donar ritme a les escenes. En aquesta ocasió, però, tot i que volen mantenir un cert punt d'agilitat, “intentarem que sigui una obra una mica més tranquil·la”, va assenyalar Maria Casellas.

Un altre dels punts destacats de l'espectacle que es representarà dissabte és el relleu generacional que hi ha hagut en bona part dels actors. “Es veu molt evident en els figurants, però també en els personatges amb text. Gairebé la meitat són nous i la majoria són molt joves”, va dir Joan Rigat.

Les entrades per a l'espectacle ja estan disponibles a l'Ajuntament de Gironella pel preu d'11euros per als majors de 8 anys, i de 5 euros per al públic de menys edat.

Estalvi econòmic

L'Ajuntament de Gironella continua apostant fermament per la cultura i la tradició al municipi, però ha decidit ajustar el pressupost que es destina a l'espectacle del 10 de setembre. Segons el regidor de Cultura, Lluís Vall, “hi destinem 20.000 euros, 5.000 menys que l'any passat perquè creiem que els podíem estalviar i mantenir la qualitat de la representació. Continua sent un pressupost important, però el muntatge de tota la infraestructura val la pena”.

Vall també es va referir a les persones que van apostar per fer l'obra a Gironella fa quinze anys. “Se'ls ha d'agrair la feina perquè impulsar una representació així era un fet del tot inusual en aquella època”, va recordar.

LA XIFRA

20.000
euros
és el pressupost que l'Ajuntament de Gironella destina aquest any a la realització de l'obra.

LA FRASE

Volem que es relaxi una mica l'obra per aconseguir que els moments siguin més viscuts
Joan Rigat
codirector de l'espectacle

Vinculat a l'acte central de Berga

L'endemà de l'espectacle, l'11 de setembre, Berga serà la república de la cultura catalana i rebrà desenes de milers de manifestants com un dels punts de mobilització de la Diada. En aquest sentit, Gironella ha aprofitat l'ocasió per convidar els membres del pubillatge d'arreu de Catalunya a la representació de l'espectacle 11 de setembre i Gironella, ja que tots ells faran l'ofrena floral a Rafael de Casanovas, a Berga, el dia 11 de setembre al matí. Segons el regidor Lluís Vall, una part important dels 200 membres del pubillatge que s'esperen a l'acte central de Berga per la Diada també seran a Gironella la nit abans presenciant l'espectacle al pont Vell.

A més, el regidor de Cultura del poble va comunicar que els encarregats de coordinar la manifestació dels catalans per la Diada a la Catalunya Central han convidat Gironella a participar en l'acte central del passeig de la Pau de Berga. D'aquesta manera, des de Gironella, representants de la cultura, entre els quals hi ha persones vinculades a l'espectacle del dia abans, seran a Berga per transmetre a tots els manifestants la importància de la cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia