cultura

Patrimoni

So de campana reciclada

Els antics veïns del poble de Millà recol·loquen al monestir de les Avellanes una campana que van tenir en custòdia durant tres anys

Denuncien la poca implicació de l'administració per preservar peces de valor històric

La campana de l'església del poble deshabitat de Millà (Noguera) torna a sonar. No ho fa al seu lloc original, sinó uns quilòmetres més enllà del punt on havia estat penjada històricament. A partir d'ara repicarà al monestir de les Avellanes.

El mal estat que presentava el suport de la campana va dur els antics veïns de Millà a rescatar-la per evitar que caigués. D'això, ja en fa tres anys, un temps durant el qual la campana, que data del 1889 i que pesa 178 quilos, ha estat custodiada per Josep Gregori. Com recull l'Agència Catalana de Notícies (ACN), aquest veí de Vilamajor havia estudiat de petit a Millà i sent un vincle amb el petit poble de la vall d'Àger. Coordinat amb antics veïns de Millà, Josep Gregori ha impulsat la recol·locació de la campana al monestir de les Avellanes.

Va ser aquesta setmana quan, ajudats per una grua, van col·locar la campana a la cara nord del campanar, una ubicació carregada de simbolisme, ja que serà la campana que es vegi venint de la vall d'Àger. La conservació i recol·locació de la peça és un mèrit atribuïble als antics veïns del municipi, que van salvar la campana just quan estava a punt de caure, a causa del mal estat de l'església, i l'han guardat durant tres anys.

La proposta de recol·locar la campana a les Avellanes va sorgir arran de les obres que s'estan fent al claustre romànic del monestir, amb les quals també s'ha renovat l'accés al campanar.

Durant el mes de maig les diferents parts implicades van rubricar un acord de cessió, amb el compromís que el monestir de les Avellanes restauraria, conservaria i faria sonar de nou la campana. Hi ha invertit 5.000 euros.

El restaurador de la campana, Marc Carvajal, ha explicat que al taller es va desmuntar la campana i se li va fer una “neteja de cara” sense aprofundir-hi perquè no perdés l'antiguitat. També es va reforçar el seu sistema d'ancoratge i se li va col·locar el jou de fusta per guanyar sonoritat. Carvajal hi ha afegit que la col·locació al campanar del monestir s'ha fet amb molt de compte i paciència.

Josep Gregori recorda que durant anys anava a Millà per recordar el poble i es va adonar que la teulada de l'església estava a punt de caure. “No vam parar fins que vam aconseguir recuperar-la i l'he estat guardant durant tres anys”, explicava a l'ACN. La intenció, segons Gregori, era restaurar l'església de Millà però “ha estat impossible perquè les administracions no ho han volgut i es tracta d'un poble abandonat”.

El director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, ha reconegut que la proposta, que va venir dels veïns, era “difícil” perquè es tractava d'un altre municipi i d'un altre Bisbat (el de Lleida i el de l'Urgell). Finalment, però, es van reunir les parts i van acordar que el millor per la campana era que torni a sonar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA