cultura

El Concilium,

la confraria de vins de les comarques tarragonines

Dionís els protegeix

El Concilium Vinorum Tarraconensium, format per més d'un centenar de confrares, viu un procés de renovació

Els seus membres comparteixen la cultura i la passió pels vins, especialment de les DO tarragonines

El Concilium Vinorum Tarraconensium, la confraria de vins de les comarques tarragonines, va celebrar recentment l'acte d'investidura dels seus membres. Durant el discurs, el cònsol, Francesc Montañés, va anunciar que l'any 2017 es canviarà la junta de l'entitat amb la voluntat de renovar-la. Aquest any entre els nous confrares investits hi havia el pregoner de l'acte, el doctor Joan Gómez Pallarès, i l'invitat d'honor, el doctor Ramon Cugat Bertomeu.

La confraria rep el nom de Concilium Vinorum Tarraconensium de la tradició del conreu de la vinya a les nostres contrades, del comerç i de l'exportació de vins des del port de la Imperial Tàrraco a diferents punts de la geografia romana. A l'hora de crear una confraria bàquica que estudiï, conegui i honori els vins del territori, els seus impulsors –Pere Grau i Joan Lacorte– van decidir l'any 1989 batejar-la amb un nom que recordés el concilium –o consell dels primers tarragonins romans que elaboren, exporten i consumeixen els vins de Tàrraco–, que el poeta romà Marcial va descriure: “Són els més fins i delicats i en res han d'envejar els de la Laietània i àdhuc els del Laci itàlic.”

De la relació ancestral entre l'home i el vi en va parlar el pregoner, el director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Joan Gómez Pallarès, que va recordar que en el món romà el vi era un element clau per comprendre el temps –el setembre s'escenifica amb la imatge de trepitjar el raïm– i representar la vida i la mort. En aquest simbolisme també s'hi trobava el procés de fermentació del vi, que des de l'any 5500 aC no ha variat en la seva essència. Gómez Pallarès ho va exemplificar amb el mon cristià, en què “fer el most i trepitjar el raïm simbolitzava la mort”. Però al final d'aquest procés, “el vi és vida”, va assenyalar el filòleg. Gómez Pallarès va explicar que els romans constataven que “la fermentació del most succeeix un cop a l'any, en un procés de nou mesos”, com la maternitat. I, lluny del catastrofisme, el pregoner va citar el filòsof Sèneca: “La mort interromp la vida, però no ens la pren”, com la nit i el dia, l'hivern i l'estiu, el most i el vi, va comparar.

L'objectiu del Concilium és associar persones de formació i professió diversa que estan disposades a enriquir la cultura enològica, aprendre a estimar els vins tarragonins i conèixer les denominacions de tot el món. De fet, el convidat d'honor a l'acte d'investidura, el doctor Ramon Cugat, poc té a veure amb el sector del vi. El metge català nascut a l'Aldea ha dedicat tota la seva vida professional a operar milers de jugadors de molts clubs com el Barça i l'Espanyol. Com cada any, la confraria va convidar una denominació d'origen vitivinícola, que enguany ha estat la DO Pla de Bages.

I per acabar el ritual de l'acte, el cònsol es va acomiadar amb el tradicional “Vinum vinorum”, que els confrares van respondre amb el “Secula seculorum”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia