patrimoni industrial
Aposta per protegir Cal Pons de Puig-reig com a bé cultural d'interès nacional
La inclusió del conjunt com a BCIN està en l'última fase de tramitació
L'alcalde creu que “significaria un pas per recuperar el patrimoni industrial com a actiu”
La colònia industrial Cal Pons de Puig-reig està en l'última fase de tramitació per ser protegida com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). Segons Cultura de la Generalitat, l'expedient està pendent de dos informes, de l'Institut d'Estudis Catalans i del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català. Quan es rebin, si són favorables, el conseller Santi Vila haurà de fer una resolució que es publicarà als butlletins oficials, moment en què es farà efectiva la protecció.
L'alcalde del municipi, Josep Maria Altarriba, es mostra prudent i diu que “fins que no sigui al sac i ben lligat no ho podem dir” però també afirma que s'han consensuat els termes de la protecció i que la tramitació està en “la recta final”. Per Altarriba, el BCIN seria una noticia important perquè “Cal Pons és un exponent fantàstic” del patrimoni industrial. Per l'alcalde, “significaria un pas més per recuperar d'aquest actiu que tenim i que se'ns està fent malbé”. De fet, l'alcalde lamenta que, “quan no hi havia crisi, no es va apostar per rehabilitar el patrimoni industrial” i que ara en molts casos “cau a trossos”. “Si no s'actua ràpidament haurem de fer el dol tard o d'hora”, lamenta. Altarriba explica que només a Puig-reig hi ha set excolònies, i que part d'aquestes estan en un estat de deteriorament molt avançat. És el cas, per exemple, de les colònies Cal Riera, Cal Prat i part de Cal Vidal.
LA FRASE
El cinquè conjunt protegit
Quan la colònia Cal Pons sigui declarada BCIN passarà a ser el cinquè element del patrimoni industrial que rep la màxima protecció a la Catalunya Central. Fins ara són considerats un bé d'interès nacional la Fàbrica de Ciment de Clot del Moro, de Castellar de N'Hug; la Igualadina Cotonera, d'Igualada; la Fàbrica d'Els Panyos, de Manresa, i la Colònia Borgonyà, de Sant Vicenç de Torelló. El BCIN és el màxim nivell de protecció cultural prevista per la llei catalana. A la regió hi ha una vintena més d'edificacions industrials que estan protegides en un àmbit local.