cultura

patrimoni

Dos milions culturals

La Catalunya Central encara la recta final de les obres que provenen de l'1% cultural del desdoblament de l'eix transversal

A banda, també s'hi ha inclòs una partida de 400.000 euros per a la seu dels antics jutjats de Manresa

Els monestirs de Calldetenes i l'Estany es troben ara en reformes
Ja s'han fet obres en pobles com ara Viver iSerrateix, Cardona i Oristà

La Generalitat encara la recta final de les obres de rehabilitació que es va comprometre a executar a la Catalunya Central amb l'anomenat 1% cultural del desdoblament de l'eix transversal. Es tracta d'un percentatge que en el pressupost de grans obres civils es reserva per a projectes de restauració de béns de la mateixa zona.

Les actuacions d'interès han estat tramitades pels serveis territorials de Cultura, que han satisfet les demandes dels municipis. L'import total que s'hi destinarà és de 2,4 milions d'euros, dos dels quals pertanyen a rehabilitacions de patrimoni, mentre que els 400.000 euros restants es destinaran a la reforma de la seu dels antics jutjats de Manresa, que en el futur ha d'albergar els serveis territorials de la Catalunya Central –en aquest cas la tramitació l'ha fet el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Segons les dades que ahir va facilitar el Departament de Cultura, les actuacions –jutjats de Manresa a banda– són sis, concentrades al Bages, el Berguedà, Osona i el Moianès. Entre les que ja estan executades, i fins i tot inaugurades, hi ha la col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona –es van restaurar les voltes i les cobertes per un valor de 319.935,55 euros– i la rehabilitació de la Casa del Vicari, la planta baixa del claustre i la façana principal de l'església del monestir de Santa Maria de Serrateix, al Berguedà (250.000 euros), una actuació que s'ha inaugurat aquest octubre. També s'han executat les excavacions arqueològiques al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà (Osona), una intervenció feta el 2015 que va tenir una dotació de 50.000 euros.

L'altar de Franco

Entre els projectes iniciats recentment, hi ha la consolidació estructural del claustre i la rehabilitació de cobertes del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, al municipi osonenc de Calldetenes. Es tracta d'unes obres que fa just un mes, quan es van iniciar, van tenir un cert ressò perquè el monestir amagava un peculiar altar recobert amb segells del dictador espanyol Francisco Franco. Els treballs, que tenen un valor de 680.064,45 euros, se centren, però, en l'estructura i no afectaran l'altar. Tot i això, la Generalitat ja va explicar que quan hi hagi pressupost es retirarà i serà portat a les dependències del bisbat.

També s'ha iniciat recentment, en concret aquesta mateixa setmana, la intervenció consistent en la rehabilitació del claustre i el nou accés al sobreclaustre del monestir de Santa Maria de l'Estany, al Moianès. Com ja va explicar aquest diari, les obres tenen un pressupost de 300.000 euros i un termini d'execució de sis mesos.

Roda de Ter, pendent

De les sis actuacions patrimonials, la més endarrerida és la del Museu Arqueològic de l'Esquerda, a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Roda de Ter, a la comarca d'Osona, on hi ha prevista una dotació econòmica de 400.000 euros per a la museografia. Segons va detallar ahir el Departament de Cultura, el projecte es troba tot just en fase de redacció.

L'eix transversal es va inaugurar l'any 1998. Nou anys després, la Generalitat va aprovar el desdoblament d'una via que6 registrava un alt pas de vehicles i una elevada sinistralitat. L'obra, però, no es va inaugurar fins al 2013. Ara, tres anys després, les actuacions de l'1% cultural encaren el tram final.

Murals per Cardona

A banda de l'1% cultural, el Departament de Cultura va informar ahir de l'inici de les obres d'instal·lació de la reproducció de les pintures murals de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. Es tracta d'un projecte que s'ha desenvolupat en el marc del programa Patrimoni en acció, que és fruit de l'acord de col·laboració entre el departament i l'Obra Social La Caixa, i que permetrà que a partir d'ara es puguin tornar a admirar els murals originals. Anomenats Porxos pintats en la documentació històrica, les pintures del nàrtex de la col·legiata van ser descobertes el 1953 durant una restauració. Anys més tard van ser arrencades, traspassades a tela i exhibides al que actualment és el Museu Nacional d'Art de Catalunya. El que s'ha fet ara és utilitzar la tècnica de restauració pictòrica Papelgel per retornar les pintures a Cardona. És l'únic sistema al món capaç de transferir imatges amb qualitat fotogràfica a superfícies tridimensionals sense limitació d'espai, forma o textura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona