cultura

patrimoni

Dos milions culturals

La Catalunya Central encara la recta final de les obres que provenen de l'1% cultural del desdoblament de l'eix transversal

A banda, també s'hi ha inclòs una partida de 400.000 euros per a la seu dels antics jutjats de Manresa

Els monestirs de Calldetenes i l'Estany es troben ara en reformes
Ja s'han fet obres en pobles com ara Viver iSerrateix, Cardona i Oristà

La Gene­ra­li­tat encara la recta final de les obres de reha­bi­li­tació que es va com­pro­me­tre a exe­cu­tar a la Cata­lu­nya Cen­tral amb l'ano­me­nat 1% cul­tu­ral del des­do­bla­ment de l'eix trans­ver­sal. Es tracta d'un per­cen­tatge que en el pres­su­post de grans obres civils es reserva per a pro­jec­tes de res­tau­ració de béns de la mateixa zona.

Les actu­a­ci­ons d'interès han estat tra­mi­ta­des pels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura, que han satis­fet les deman­des dels muni­ci­pis. L'import total que s'hi des­ti­narà és de 2,4 mili­ons d'euros, dos dels quals per­ta­nyen a reha­bi­li­ta­ci­ons de patri­moni, men­tre que els 400.000 euros res­tants es des­ti­na­ran a la reforma de la seu dels antics jut­jats de Man­resa, que en el futur ha d'alber­gar els ser­veis ter­ri­to­ri­als de la Cata­lu­nya Cen­tral –en aquest cas la tra­mi­tació l'ha fet el Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat.

Segons les dades que ahir va faci­li­tar el Depar­ta­ment de Cul­tura, les actu­a­ci­ons –jut­jats de Man­resa a banda– són sis, con­cen­tra­des al Bages, el Ber­guedà, Osona i el Moianès. Entre les que ja estan exe­cu­ta­des, i fins i tot inau­gu­ra­des, hi ha la col·legi­ata de Sant Vicenç del cas­tell de Car­dona –es van res­tau­rar les vol­tes i les cober­tes per un valor de 319.935,55 euros– i la reha­bi­li­tació de la Casa del Vicari, la planta baixa del claus­tre i la façana prin­ci­pal de l'església del mones­tir de Santa Maria de Ser­ra­teix, al Ber­guedà (250.000 euros), una actu­ació que s'ha inau­gu­rat aquest octu­bre. També s'han exe­cu­tat les exca­va­ci­ons arqueològiques al jaci­ment de Puig Ciu­tat, a Oristà (Osona), una inter­venció feta el 2015 que va tenir una dotació de 50.000 euros.

L'altar de Franco

Entre els pro­jec­tes ini­ci­ats recent­ment, hi ha la con­so­li­dació estruc­tu­ral del claus­tre i la reha­bi­li­tació de cober­tes del mones­tir de Sant Tomàs de Riu­de­pe­res, al muni­cipi oso­nenc de Call­de­te­nes. Es tracta d'unes obres que fa just un mes, quan es van ini­ciar, van tenir un cert ressò perquè el mones­tir ama­gava un pecu­liar altar reco­bert amb segells del dic­ta­dor espa­nyol Fran­cisco Franco. Els tre­balls, que tenen un valor de 680.064,45 euros, se cen­tren, però, en l'estruc­tura i no afec­ta­ran l'altar. Tot i això, la Gene­ra­li­tat ja va expli­car que quan hi hagi pres­su­post es reti­rarà i serà por­tat a les dependències del bis­bat.

També s'ha ini­ciat recent­ment, en con­cret aquesta mateixa set­mana, la inter­venció con­sis­tent en la reha­bi­li­tació del claus­tre i el nou accés al sobre­claus­tre del mones­tir de Santa Maria de l'Estany, al Moianès. Com ja va expli­car aquest diari, les obres tenen un pres­su­post de 300.000 euros i un ter­mini d'exe­cució de sis mesos.

Roda de Ter, pen­dent

De les sis actu­a­ci­ons patri­mo­ni­als, la més endar­re­rida és la del Museu Arqueològic de l'Esquerda, a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Roda de Ter, a la comarca d'Osona, on hi ha pre­vista una dotació econòmica de 400.000 euros per a la muse­o­gra­fia. Segons va deta­llar ahir el Depar­ta­ment de Cul­tura, el pro­jecte es troba tot just en fase de redacció.

L'eix trans­ver­sal es va inau­gu­rar l'any 1998. Nou anys després, la Gene­ra­li­tat va apro­var el des­do­bla­ment d'una via que6 regis­trava un alt pas de vehi­cles i una ele­vada sinis­tra­li­tat. L'obra, però, no es va inau­gu­rar fins al 2013. Ara, tres anys després, les actu­a­ci­ons de l'1% cul­tu­ral enca­ren el tram final.

Murals per Car­dona

A banda de l'1% cul­tu­ral, el Depar­ta­ment de Cul­tura va infor­mar ahir de l'inici de les obres d'ins­tal·lació de la repro­ducció de les pin­tu­res murals de la col·legi­ata de Sant Vicenç de Car­dona. Es tracta d'un pro­jecte que s'ha desen­vo­lu­pat en el marc del pro­grama Patri­moni en acció, que és fruit de l'acord de col·labo­ració entre el depar­ta­ment i l'Obra Social La Caixa, i que per­metrà que a par­tir d'ara es puguin tor­nar a admi­rar els murals ori­gi­nals. Ano­me­nats Por­xos pin­tats en la docu­men­tació històrica, les pin­tu­res del nàrtex de la col·legi­ata van ser des­co­ber­tes el 1953 durant una res­tau­ració. Anys més tard van ser arren­ca­des, tras­pas­sa­des a tela i exhi­bi­des al que actu­al­ment és el Museu Naci­o­nal d'Art de Cata­lu­nya. El que s'ha fet ara és uti­lit­zar la tècnica de res­tau­ració pictòrica Papel­gel per retor­nar les pin­tu­res a Car­dona. És l'únic sis­tema al món capaç de trans­fe­rir imat­ges amb qua­li­tat fotogràfica a superfícies tri­di­men­si­o­nals sense limi­tació d'espai, forma o tex­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.