cultura

memòria històrica

Calldetenes demana que el retaule franquista no s'exposi enlloc en públic

Ho va expressar a través d'una moció aprovada per unanimitat en el ple i que es farà arribar als propietaris

La restauració del claustre ja ha començat

L'Ajuntament de Calldetenes ha deixat clara la seva posició sobre el retaule franquista fet amb segells que hi ha al monestir de Sant Tomàs de Riudeperes. El consistori va aprovar per unanimitat aquest dilluns una moció presentada per Poble en Marxa-CUP en què es demana que el retaule no s'exposi en públic. Ni al monestir ni enlloc. Això sí, la moció, que es va entrar d'urgència, va generar cert debat i s'hi van haver de fer retocs perquè fos aprovada per tots els grups, ja que el primer text era molt taxatiu. “Compartim totalment el missatge però no estem d'acord amb la forma com es diu tenint en compte que es tracta d'una propietat privada”, va explicar l'alcalde, Marc Verdaguer, que va recordar que el monestir pertany a l'Associació Sant Tomàs. Gràcies a l'aportació de tots els regidors, finalment es va trobar un text de consens que permet mostrar una posició unitària sobre aquest tema, tenint en compte que tal com va dir la regidora de la CUP, Mireia Vilà, “no en som propietaris però hem vetllat perquè s'hi destinin recursos públics”.

La moció deixa clar que l'Ajuntament no vol que el retaule s'exposi enlloc en públic, i recorda que Calldetenes va aixecar un monument a totes les víctimes del franquisme i postfranquisme i cal ser coherent amb el que s'expressa i no s'ha de permetre el de Sant Tomàs.

Del text original de la moció es van retirar els punts en què es demanava que es tapi la paret i es canviï per un mural on s'expliqui què feien els monjos del monestir, ja que es va considerar que l'última paraula la tindran l'Associació de Sant Tomàs o el Departament de Cultura de la Generalitat. El que sí que es va acordar és fer saber aquesta posició unitària a totes dues institucions.

Tot apunta a la retirada

La setmana passada va començar la restauració del claustre romànic del monestir, una peça d'un gran valor artístic i històric. Mentre durin els treballs de millora, el retaule no es tocarà. El Departament de Cultura explica que quan es dugui a terme una altra fase de rehabilitació del monestir serà retirat i s'entregarà al Bisbat. L'Associació Sant Tomàs, propietària de l'edifici, també va expressar que no té gens d'interès a mantenir-lo al monestir.

La pujada de l'IBI es replantejarà al mes de març

Aquest mes de novembre també van passar pel ple les ordenances fiscals, tot i que sobre la taula no hi havia cap proposta per retocar-les. El regidor d'Hisenda, Benet Illa, va explicar que no hi ha previsió de modificar ni la taxa de vehicles ni la de la plusvàlua, però l'IBI “queda pendent de si el govern de l'Estat apuja un 10% el valor cadastral. Ho estan valorant i per això ens donen una moratòria fins al març. Si es fa la pujada, revisarem l'IBI, i si no, no”.

Illa va remarcar que les altres taxes es poden anar retocant durant l'any, i en aquest sentit, el regidor d'Esports, Sergi Velasco, va anunciar que amb vista al 2017 sí que hi haurà canvis importants en les taxes que afecten tota la zona esportiva, tant pel que fa a usos de les instal·lacions com a temes de publicitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS