Congrés a la UdG sobre el ressò europeu de l'obra del gironí Francesc Eiximenis

Especialistes internacionals es reuneixen a Girona

Llibres com el tractat enciclopèdic Lo Crestià o el Llibre dels àngels, van ser autèntics supervendes a l'Europa medieval, que Francesc Eiximenis va voltar com a estudiant i docent. El Congrés Internacional Francesc Eiximenis, organitzat per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG, es fa aprofitant la coincidència dels sis-cents anys de la mort del gironí i és la primera reunió científica d'aquestes característiques dedicada monogràficament a l'obra d'un autor que genera un interès creixent en l'àmbit científic i universitari europeu. Durant el congrés es tocaran temes relacionats amb la biografia, les obres, les idees polítiques i religioses, les relacions amb la corona catalana i les observacions sociològiques d'un escriptor prolífic com pocs i en molts aspectes encara poc conegut. El congrés inclourà ponències d'investigadors d'universitats franceses, italianes i dels Estats Units.

Francesc Eiximenis va néixer entorn del 1330 a Girona, ciutat on va professar els primers vots de l'orde franciscà.

Gironí universal

Va estudiar en diverses ciutats europees com la Universitat d'Oxford, probablement també a la de París, i a la de Tolosa de Llenguadoc, a banda de pelegrinar per capitals com Colònia, Florència, Avinyó i Roma.

El 1352 rep els ordes majors a Barcelona i exerceix com a docent a Lleida i a Barcelona.

El 1384 es trasllada a València i el 1409 el papa Benet XIII el nomena bisbe d'Elna (al Rosselló) i patriarca de Jerusalem, dues distincions que Eiximenis no pot gaudir durant gaire temps, ja que mor aquell mateix any a la ciutat de Perpinyà.

Vi, figues i «foie»

El congrés que comença demà a la UdG inclou diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca la sessió Eiximenis, els franciscans i el vi, que es farà divendres, a un quart de set, a la sala de graus de la Facultat de Lletres. En la sessió hi prendran part els professors Damien Ruiz, de la Universitat d'Ais de Provença; Francesco Santi, de la Universitat de Lecce; Xavier Renedo, de la UdG, i el cuiner Joan Roca. Inspirant-se en la gastronomia de l'època d'Eiximenis (que és autor, per cert, de Com usar bé de beure e menjar, contingut en el llibre Terç de Lo Crestià), Roca servirà als assistents un plat consistent en premsat de figues amb foie i una copa de pero ximenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia