Congrés a la UdG sobre el ressò europeu de l'obra del gironí Francesc Eiximenis
Especialistes internacionals es reuneixen a Girona
Llibres com el tractat enciclopèdic Lo Crestià o el Llibre dels àngels, van ser autèntics supervendes a l'Europa medieval, que Francesc Eiximenis va voltar com a estudiant i docent. El Congrés Internacional Francesc Eiximenis, organitzat per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG, es fa aprofitant la coincidència dels sis-cents anys de la mort del gironí i és la primera reunió científica d'aquestes característiques dedicada monogràficament a l'obra d'un autor que genera un interès creixent en l'àmbit científic i universitari europeu. Durant el congrés es tocaran temes relacionats amb la biografia, les obres, les idees polítiques i religioses, les relacions amb la corona catalana i les observacions sociològiques d'un escriptor prolífic com pocs i en molts aspectes encara poc conegut. El congrés inclourà ponències d'investigadors d'universitats franceses, italianes i dels Estats Units.
Francesc Eiximenis va néixer entorn del 1330 a Girona, ciutat on va professar els primers vots de l'orde franciscà.
Gironí universal
Va estudiar en diverses ciutats europees com la Universitat d'Oxford, probablement també a la de París, i a la de Tolosa de Llenguadoc, a banda de pelegrinar per capitals com Colònia, Florència, Avinyó i Roma.
El 1352 rep els ordes majors a Barcelona i exerceix com a docent a Lleida i a Barcelona.
El 1384 es trasllada a València i el 1409 el papa Benet XIII el nomena bisbe d'Elna (al Rosselló) i patriarca de Jerusalem, dues distincions que Eiximenis no pot gaudir durant gaire temps, ja que mor aquell mateix any a la ciutat de Perpinyà.
Vi, figues i «foie»
El congrés que comença demà a la UdG inclou diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca la sessió Eiximenis, els franciscans i el vi, que es farà divendres, a un quart de set, a la sala de graus de la Facultat de Lletres. En la sessió hi prendran part els professors Damien Ruiz, de la Universitat d'Ais de Provença; Francesco Santi, de la Universitat de Lecce; Xavier Renedo, de la UdG, i el cuiner Joan Roca. Inspirant-se en la gastronomia de l'època d'Eiximenis (que és autor, per cert, de Com usar bé de beure e menjar, contingut en el llibre Terç de Lo Crestià), Roca servirà als assistents un plat consistent en premsat de figues amb foie i una copa de pero ximenes.