cultura

Crítica

Caure en la corrupció

El metge Romeo Aldea, personatge clau de Los exámenes, va exiliar-se de Romania al final del règim de Ceaucescu, època sinistra que el director Christian Mungiu va retratar de manera implacable al seu primer film, Cuatro meses, tres semanas y dos días, Palma d'or a Canes l'any 2007. Romeo Aldea va tornar al país amb la idea de participar en la construcció de la democràcia. Passats els anys, amb una sensació de fracàs, creu que la seva filla, Eliza, ha de marxar de Romania perquè és un país malalt sense curació, però ignora que el mal s'encarnarà en ell mateix. La noia té una beca per estudiar a Anglaterra, però ha de passar la selectivitat. El dia abans de l'examen, Eliza és agredida per un desconegut. En estat de xoc, ha d'afrontar l'examen i no n'està segura d'obtenir la nota necessària. Aleshores, el seu pare intenta establir una cadena de favors (prometent tornar-los) que implica personal de l'educació, un funcionari policial i un regidor municipal. Ho fa amb desesperació i sentint-se culpable.

Mungiu, que filma amb una càmera quieta situacions plenes de tensió, vol referir-se al tràfic d'influències estès al seu país (tot i que no caldria dir que és un mal estès arreu) sense oblidar que ha de dotar de consistència i complexitat el cas que relata. Així ho fa, de manera que crea una angoixa en l'espectador, confrontat amb la facilitat amb que una persona es pot corrompre. Tot s'enfonsa i es contamina en Romeo Aldea i el seu entorn. Com si fos cosa de la fatalitat, però sense que s'eludeixi la responsabilitat moral.

Los exámenes
Director: Christian Mungiu
Romania-França-Bèlgica, 2016


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia