cultura

exposició fotogràfica

En primera línia

Lleida exposa per primer cop el fons de Francesc Boix, un fotògraf que va retratar els fronts d'Aragó i del Segre i va fer fotos clandestines dels caps nazis de Mauthausen

Amb només 17 anys, va anar al front d'Aragó i al del Segre a fotografiar la guerra

La sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs és el marc des d'ahir d'una mostra del fons fotogràfic de Francesc Boix, adquirit per la Comissió de la Dignitat a partir d'una intervenció de l'associació Fotoconnexió, creada fa cinc anys per fotògrafs, arxivers i documentalistes amants de la fotografia patrimonial. El fons, format per 1.368 negatius, estava en mans privades i sortia a subhasta. A través d'una crida ciutadana, la Comissió de la Dignitat va recollir 7.500 euros, amb aportacions populars i de l'editorial Ara Llibres i la revista Sàpiens. Gràcies a això, la Comissió de la Dignitat va poder aconseguir el fons, al qual ara es vol donar difusió pública. Durant aquest temps, Fotoconnexió i la Comissió de la Dignitat han treballat en l'inventari, la digitalització i la documentació del fons, i per detallar l'autoria i la localització de la gran majoria de les fotografies.

Les de la guerra del 1936 són del fotògraf Francesc Boix (Barcelona, 1920 - París, 1951). Les va fer durant el 1938, primer al front d'Aragó i després al front del Segre, entre les poblacions de Vilanova de la Barca, Linyola, Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la serra de Sant Mamet.

La resta de fotografies són d'autoria desconeguda. Alguns n'atribueixen una bona part a Bartomeu Boix, pare del fotògraf, tot i que encara hi ha dubtes entre els experts. Estan fetes entre els anys 1930 i 1936 i són retrats femenins, amb alguns nus, vistes de Sitges, Montjuïc, els entorns de Barcelona i alguns fets històrics com ara les eleccions del 1931 i el 1932, i els Fets del Sis d'Octubre.

Testimoni de Mauthausen

Les fotos exposades pertanyen a l'estada de Francesc Boix al front bèl·lic de la Guerra Civil. Hi surten personatges històrics lleidatans com ara Víctor Torres, i la vida dels soldats als pobles de Ponent. S'hi ha fet una delicada recerca per identificar els escenaris. Boix era militant de les joventuts del PSUC i als 17 anys es va allistar com a fotògraf a l'exèrcit de la República, on retratava la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front. El 1939 es va exiliar a França, va estar en camps de refugiats i es va integrar en les brigades de treball de l'exèrcit francès. Durant la Segona Guerra Mundial va ser capturat per l'exèrcit alemany, i el 1941 va ingressar al camp de concentració de Mauthausen, on va treballar en el servei fotogràfic. Les fotografies que va fer i que va amagar van servir, l'any 1946, com a prova condemnatòria d'alguns caps nazis en els judicis de Nuremberg. Va morir l'any 1951 en el seu exili a París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític català Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA