cultura

Teatre

Escenaris porta 98 obres a 17 localitats del Gironès

El 13è cicle de teatre professional, coordinat pel Consell Comarcal i la Diputació, inclourà 127 representacions fins al 30 de juny

L'objectiu per al 2018 és tenir un sistema de venda propi

La 13a edició del cicle de teatre professional Escenaris , que coordinen i financen en part el Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona, ha programat un total de 127 representacions de 98 espectacles diferents –una vintena dels quals, produccions gironines– que es podran veure en 17 municipis del Gironès fins a final de juny. Els ajuntaments implicats en aquest projecte cultural mancomunat són els de Bescanó, Bordils, Campllong, Cassà de la Selva, Celrà, Flaçà, Fornells de la Selva, Girona, Llagostera, Madremanya, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter i Vilablareix. El Consell Comarcal del Gironès aporta un mínim de 200 euros per obra programada més un 20% del seu caixet sense IVA, mentre que la Diputació contribueix a Escenaris amb una partida de 25.000 euros.

Escenaris 2017 es va presentar ahir a l'Ateneu de Celrà, amb la participació del vicepresident de la Diputació Miquel Noguer; la consellera comarcal de Cultura, Maria Mercè Roca; el tècnic de cultura del Consell Comarcal, Ramon Batlle, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà. Entre el públic hi havia altres alcaldes: Narcís Boschdemont (Fornells), Pere Lluís Garcia (Bescanó), Joaquim Roca (Sant Gregori) i Martí Vallès (Cassà).

Cornellà va obrir l'acte subratllant la importància que té aquesta iniciativa del Consell Comarcal i la Diputació perquè els ajuntaments petits puguin programar teatre professional de qualitat, en un context de crisi i de problemes afegits com ara el 21% d'IVA. “Hem passat èpoques complicades, però fins i tot en els anys més difícils els ajuntaments han continuat programant teatre, i ara estem aquí amb més obres que mai”, hi va afegir Batlle, que va recordar que Escenaris va començar el 2005 amb 9 ajuntaments i 30 espectacles que van atreure uns 1.200 espectadors. L'any passat, la 12a edició va rebre 15.700 espectadors. Des del 2005, Escenaris ha programat unes 930 representacions.

La programació d'Escenaris s'estructura en diferents blocs: Grans Escenaris –amb Cascai, el Mag Lari, Le Croupier i obres com ara Pares nostres, Revolta de bruixes, El bon pare, Llimacs i Pensió l'Edèn– i la programació familiar Petits Escenaris, més les propostes de cafè teatre de l'AGT a Sarrià, Vilablareix i, com a novetat, les Nits de la Coma a Cassà. La Troca també col·labora amb Escenaris.

També hi ha petits apartats de teatre de carrer (Escenaris Mòbils), de circ, de màgia i de dansa, aquest últim concentrat a l'auditori de la Mercè de Girona. “A Girona encara ens falten peces com ara el Teatre Municipal i La Planeta”, va reconèixer Maria Mercè Roca, que també va indicar la necessitat d'un sistema de venda d'entrades anticipades per a tota la programació d'Escenaris –ara només en tenen alguns teatres–, que s'intentarà activar l'any vinent. Tant Roca com Noguer van destacar “l'èxit del treball conjunt” en aquesta iniciativa mancomunada que afavoreix la mobilitat del públic sobretot dins de la mateixa comarca, per anar a veure bon teatre “al poble del costat”.

Inauguració amb ‘Kilòmetres'

Tot i que la programació d'escenaris ja va començar ahir amb Intuiyo, de Carlo-Mô, a les Nits del Coro de Sarrià de Ter, i continuarà avui i demà amb noves funcions de Ventura de David Planas Meritxell Yanes a Can Pagans de Celrà –la casa dels dos actors, on es van fent representacions per a grups reduïts des de Temporada Alta 2015–, Escenaris 2017 s'inaugurarà oficialment el 28 de gener al Teatre Casino Llagosterenc amb Kilòmetres, una història molt personal de Meritxell Yanes sobre la seva família.

Com a escenari de cloenda s'han triat els Banys Àrabs de Girona, on el 30 de juny es representarà L'empestat (versió seca) –sense l'aigua que a La tempestat de Shakespeare cau constantment–, dirigida per Xavier Albertí i interpretada per Jordi Oriol i Carles Pedragosa. El programa amb tota la programació d'Escenaris es lliurarà demà, dissabte, amb El Punt Avui. Al marge d'alguns espectacles gratuïts, les entrades costen entre 3 i 28 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda