cultura

Sant Hilari refà la càtedra Aqua perquè no rendia

L'Ajuntament impulsa un nou conveni, rebaixa la seva aportació econòmica però hi involucra més institucions

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha replantejat de dalt a baix el conveni per la càtedra de les universitats de Vic i Girona sobre l'aigua, que es va inaugurar el 2013 a l'edifici Aqua de la població de les Guilleries. Pensada, en el seu moment, per ser un centre d'intercanvi “entre el món de l'aigua i els investigadors de la universitat”, la càtedra havia d'abordar l'aigua en la seva transversalitat, des d'aspectes com ara benestar, salut o medi ambient, així com de relació amb el turisme. A la pràctica, segons va explicar ahir l'alcalde, Joan Ramon Veciana (PIG), no ha acabat d'arrencar ni de complir amb les expectatives.

De fet, un dels pocs estudis que s'ha impulsat des del centre Aqua va ser sobre nutrició infantil, cosa que l'alcalde no veu malament, però reitera que no era l'objectiu de la càtedra, i considera que és d'una globalitat que no té perquè costejar el municipi. La intenció de l'equip de govern era desfer el conveni, però les universitats van manifestar el seu interès a continuar-hi, segons va explicar Veciana, i es va acordar que, ja que no complia les expectatives, calia replantejar-la.

El primer pas va ser refer el conveni, i dijous passat es va constituir el nou consell assessor. Entre altres coses, la càtedra tindrà la implicació de més institucions, ja que a banda de les universitats i l'Ajuntament, que van impulsar-ne el naixement, s'implicaran en la càtedra els ajuntaments de Viladrau i Osor, els consells comarcals de la Selva i d'Osona, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Xarxa de Custòdia del Territori i les diputacions de Girona i Barcelona. L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, per altra banda, ha revisat la seva aportació econòmica a la baixa, ja que passarà d'invertir-hi 10.000 euros per universitat a l'any (20.000 en total) a 4.000 per cadascuna.

El pla d'actuacions per a l'any 2016 contempla la posada en funcionament de la càtedra, impulsar la creació d'unes beques de recerca de l'aigua, establir contacte amb el projecte Selvans Boscos Terapèutics per avaluar possibles col·laboracions, participar en les activitats del projecte Sience cities promogut per la UdG a la seu de Sant Hilari, i col·laborar en activitats de formació encaminades a valoritzar el patrimoni natural de les Guilleries a través del màster de patrimoni de la UdG.

LA FRASE

No va acabar d'arrencar; s'hi havia fet algun estudi però no tenien relació amb la població
Joan Ramon Veciana
alcalde de sant hilari sacalm

LA XIFRA

2.000
metres
quadrats és la superfície que ocupen els diversos espais de l'edifici Aqua.

LA DATA

28/06/13
Va ser el dia
que l'edifici, que va costar 1,8 milions d'euros, va obrir les seves portes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]