cultura

Estudien amb radar geofísic les restes ibers d'Ullastret

Es tracta d'un dels treballs “més importants” que s'han fet en l'arqueologia catalana els últims anys

L'estudi, que es va presentar ahir, ha estat fet per uns vint d'arqueòlegs d'arreu del món

Ullastret va presentar, ahir, un estudi fet per una vintena d'arqueòlegs d'arreu del món sobre les restes d'una illa del poblat iber. El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), Josep Manuel Rueda, va dir que es tracta d'un dels treballs més importants de l'arqueologia catalana dels últims anys i va destacar que el treball, que es va fer amb un radar geofísic, ha permès delimitar el perímetre d'aquesta illa i la trama urbana dels ibers quan estaven instal·lats en aquesta zona del Baix Empordà. A la presentació de l'estudi van assistir unes trenta persones. Es va presentar en format monografia, que una vintena d'arqueòlegs d'arreu del món ha fet sobre una illa del poblat iber d'Ullastret.

El projecte es va iniciar el 2012 amb l'exploració d'una part d'aquest jaciment a través d'un radar geofísic. L'exploració va permetre delimitar el perímetre d'aquesta illa, així com saber quin tipus de construccions es feien en aquella època, entre els segles II i III aC.

El director de la seu del MAC a Ullastret, Gabriel de Prado, va comentar que els ha sorprès, ja que, fins ara, es creia que l'espai investigat només tenia uns 3000 m². “El radar ens ha fet saber que estem parlant d'unes cinc hectàrees”, va dir. L'exploració també ha permès “entendre quina era la trama urbana d'aquella civilització”, va comentar.

L'illa que s'ha estudiat, anomenada illa d'en Reixach, és una de les zones en què més s'ha treballat els últims anys a Ullastret. “Podíem intuir moltes coses, però ara sabem amb certesa quina tipologia d'edificis hi havia”, va dir De Prado.

Pel director del MAC, Josep Manuel Rueda, la qualitat del treball és molt important. “Hem de tenir en compte que aquí han treballat els millors arqueòlegs del món, amb una tècnica no invasiva”, va comentar. En aquest sentit, Rueda va destacar que han pogut saber tot el que hi ha a sota de manera precisa i sense haver d'excavar. “Hem pogut saber on hi ha restes interessants i, per tant, ens permet anar més segurs quan excavem”, va reblar.

Publicació en anglès

Una de les particularitats d'aquesta presentació és que ha sortit també en anglès. “Estem convençuts que tindrà una rellevància i transcendència molt important arreu i per això hem volgut publicar-ho en anglès”, va comentar De Prado. Amb tot, el director de la seu d'Ullastret considera que també serà molt útil per als aficionats a la cultura ibera o a l'arqueologia en general.

Tot i que inicialment en la presentació estava prevista una visita guiada per l'illa d'en Reixach, el temporal de vent i pluja va impedir que es pogués fer i es va ajornar, ja que el jaciment va quedar completament inundat.

LES FRASES

L'exploració ha permès entendre quina era la trama urbana d'aquella civilització
Gabriel de Prado
Director de la seu del MAC a Ullastret
A Ullastret, hi han treballat els millors arqueòlegs del món, amb una tècnica no invasiva
Josep Manuel Rueda
Director del Museu d'Arqueologia de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda