L'arxiu sonor de l'Espluga

En el marc del 25è aniversari i amb l'afany d'innovar-se, l'Espluga FM Ràdio ha posat en marxa el projecte de creació d'un arxiu sonor, una iniciativa del departament de programes i continguts

Dins la commemoració del vint-i-cinquè aniversari, i en el marc d'un procés obert d'innovació, l'emissora municipal espluguina ha posat en marxa aquesta setmana el projecte de creació de l'arxiu sonor de l'Espluga de Francolí, una iniciativa del departament de programes i continguts de l'emissora, que aplegarà els seus 25 anys d'història radiofònica, un fons que es posarà a disposició dels veïns de la població.

Per al seu desenvolupament, la Generalitat ha concedit al consistori espluguí un pla d'ocupació mitjançant el qual una persona es responsabilitzarà de l'arxiu durant mig any.

Des del 9 de novembre, Maria Rosa Piñol es dedica a digitalitzar i catalogar els arxius sonors de l'Espluga FM Ràdio, des de cintes de casset i discos compactes a altres enregistraments digitals més actuals.

Tots els arxius es converteixen a MP3, i se'ls identifica amb la referència ASE i un número de registre que després es troba tant a l'arxiu com a la base de dades i el material físic.

La base de dades inclou el títol de l'enregistrament, la referència, els noms i cognoms de les persones que s'hi escolten i una descripció dels continguts.

Fons radiofònic

Un cop enllestida la digitalització de l'arxiu sonor de l'emissora, es posarà a disposició del públic la consulta dels arxius per tal que la societat espluguina en particular i la catalana en general puguin tenir accés a l'arxiu sonor de l'Espluga de Francolí. Aquest valuós instrument permetrà recuperar entrevistes, debats, plens municipals, retransmissions d'actes i tot tipus de programes en què s'hi poden escoltar veus de persones que en les últimes dues dècades han format part de l'actualitat espluguina i comarcal.

Xavier Lozano, nou director

C.G

El proper 26 de novembre Xavier Lozano serà nomenat oficialment nou director de l'Espluga FM Ràdio, en substitució de Miquel Moya, que després de 15 anys deixarà el càrrec. El canvi de director suposarà una reestructuració de tot l'equip directiu i de la gestió administrativa de l'emissora. Lozano exerceix professionalment de periodista des del 2007. El 2001, amb l'estrena dels nous estudis a l'Antic Hospital, va agafar més responsabilitat a l'emissora, en la qual ha col·laborat des que tenia 12 anys. El 2002 es va fer càrrec dels serveis informatius, que va renovar totalment amb l'ampliació dels continguts en una emissora dedicada bàsicament a la música i amb l'impuls de programes com ara l'entrevista mensual a l'alcalde, a L'Ajuntament a casa, el debat públic i els debats entre partits polítics. També ha estat impulsor de programes d'interès social i cultural. D'aquesta època destaca la posada en marxa de la web www.esplugafmradio.com com a portal informatiu i d'emissió per internet. El 2004 va assumir la subdirecció de l'Espluga FM Ràdio i en va potenciar la renovació i ampliació d'equipaments, la qual cosa significaria un dels canvis tecnològics més importants de l'emissora, amb la consegüent obertura d'un altre estudi i l'adaptació de la maquinària a les necessitats actuals. Des del 2007 ha ocupat la direcció del departament de programes i continguts.