cultura

NUTRICIÓ / RECEPTARIS

Escudella catalana

Poques coses venen més de gust quan fa fred que una bona sopa, un caldo senzillet o una bona escudella barrejada fumejant en un plat o un bol fondo de terrissa de la Bisbal. És un dels plats més complets de la gastronomia catalana i genera un consens majoritari: no en va l'escudella i carn d'olla va ser triat, al novembre, com al plat preferit pels catalans en una enquesta a la revista gastronòmica Cuina. És un plat que es fa a totes les cases però que també convida a la festa popular. Al volum Catalunya bull, de Judit Pujadó i publicat per Sidillà, es fa un recull de les sopes, ranxos i escudelles populars que es fan a diferents indrets de Catalunya. De fet, el llibre vol deixar testimoni d'una tradició popular, la de les escudelles veïnals, que fa sortir al carrer unes 100.000 persones tots els anys. Moltes pels volts de Carnaval perquè, no ho oblidem, no és un plat només del Nadal. Des d'Altafulla fins a Vilanova de l'Aguda, s'inventarien les diferents sopes i s'incorporen les receptes, sovint per a centenars de persones i amb centenars de litres de caldo. S'explica, a més, la seva història, la llegenda de la qual neixen, de quan daten les primeres referències que se'n recorden, de si anava acompanyada de recapte o bé s'hi cantaven cançons i també de quina manera les diferents colles –sovint voluntaris d'entitats populars i grups tradicionals– elaboren la preparació, sovint amb olles i foc a terra, al mig de la plaça del poble. Amb pròleg de Pep Salsetes, es tracta d'un recull únic d'una tradició que tothom sent seva.

CATALUNYA BULL
Judit Pujadó
Editorial: Edicions Sidillà, la Bisbal d'Empordà 2016 Pàgines: 286 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona