cultura

Un museu més fort

En ple conflicte de Sixena, el MNAC diposita a Lleida un conjunt excepcional format per cinc taules gòtiques de Pere Garcia de Benavarri i un calvari romànic

En lloc de restar (les obres que li reclama Aragó), el Museu de Lleida suma

El conflicte de Sixena no està debilitant –almenys de moment– el Museu de Lleida. Tot el contrari: encara que pesi a alguns, està guanyant obres en lloc de perdre-les (Aragó, recordem-ho, n'hi reclama 44). Ahir va presentar novetats importants a les seves col·leccions: sis peces de primera categoria que li ha cedit el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Es tracta de cinc taules gòtiques que formaven part del retaule major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida, de Pere Garcia de Benavarri, i d'un calvari de Tragó de Noguera del segle XII.

El trasllat de Barcelona a Lleida d'aquest conjunt tan significatiu s'emmarca en les actuacions del programa Compromís amb l'art i el patrimoni de Lleida, amb el qual el Departament de Cultura s'ha implicat a fons en la consolidació del Museu de Lleida (recentment declarat museu d'interès nacional pel govern) com un dels principals del país. El conseller Santi Vila va prometre també més recursos per al museu, i així ha estat.

Aquesta és alhora la nova política de dipòsits del MNAC, a través de la qual es contribueix a completar els fons dels museus del territori i a difondre públicament obres que habitualment resten a les reserves.

Les cinc taules gòtiques mostren escenes de la vida de sant Joan Baptista. El cicle va ser executat entre els anys 1473 i 1482 per Pere Garcia de Benavarri, un dels principals pintors del gòtic a les terres de Lleida i la Franja, i és un dels encàrrecs més importants de la seva carrera. El retaule es troba dispers en diverses institucions museístiques i col·leccions privades d'arreu, entre les quals la Isabella Stewart Gardner Museum de Boston.

Pel que fa al calvari de Tragó de Noguera, de metre i mig d'altura, és de fusta policromada.

La Generalitat compra un Mur

La Generalitat ha comprat la pintura Sant Antoni Abat, del pintor de Tàrrega Ramon de Mur, a la Fira d'Art Modern i Antic (FAMA), que està oberta fins diumenge a les Drassanes de Barcelona. L'obra està exposada a l'estand de l'antiquari Palau Antiguitats de Barcelona. Mur és un dels exponents de l'anomenat gòtic internacional del segle XV.

Aquesta és la tercera edició de la fira FAMA, que enguany inclou una trentena d'expositors, amb obres d'art i d'antiquari, des del segle XV fins al XXI. També hi ha estands dedicats a l'arqueologia. D'altra banda, l'organització, l'empresa Vima Events amb col·laboració amb el Gremi d'Antiquaris de Catalunya, ha convidat la Fundació Ramon Pla Armengol, que té una de les millors col·leccions de moble espanyol del segle XVI al XIX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA