cultura

Cultura

El regidor col·leccionista de màgia

Joan Ballana, regidor d'ERC a Vic, ha recopilat un bon nombre d'objectes vinculats amb la màgia que van des del 1700 fins al 1950

La col·lecció es mostra per primer cop al públic en el festival Una Tona de Màgia

Advocat, polític i mag serien tres paraules que podrien definir força bé Joan Ballana, actual portaveu del grup d'ERC a la ciutat de Vic. De fet, la societat vigatana i osonenca el relaciona ràpidament amb les dues primeres professions, però no és tan coneguda la seva vessant d'aficionat a la màgia i, en concret, als objectes vinculats amb aquest món de fantasia i enigmes: “La màgia és un art que s'ha practicat des dels orígens de la humanitat. Jo m'he dedicat a buscar i a aconseguir diversos objectes que expliquen o mostren com era i com ha evolucionat aquesta disciplina”, explica Ballana.

Així doncs, i en el marc del segon festival Una Tona de Màgia, per primera vegada la col·lecció privada de Joan Ballana ja es pot veure exposada a la biblioteca Caterina Figueras fins al 7 de maig: “És un orgull poder fer la primera exposició en un festival que dona valor a la màgia”, remarca Joan Ballana, que durant els dies del festival –5, 6 i 7 de maig– farà rutes guiades per les 14 finestres que expliquen la història de la màgia des del 1700 fins a mitjan segle XX.

Entre els objectes més destacats de l'exposició s'hi poden veure caixes de màgia procedents de diversos països. “És curiós perquè les caixes també expliquen el moment social en el qual estan fetes i el país d'on provenen a través dels materials, els símbols o la grandària del joc”, comenta Ballana, que destaca, per exemple, la primera que es va fer a Catalunya de la mà de l'empresa Borràs el 1933: “Els catalans també som pioners a l'Estat pel que fa a la màgia”, diu Ballana enmig d'estris utilitzats per Houdini i llibres de trucs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia