cultura

15 són 15

Castells i literatura

Encara que avui encetem el mes de maig amb una data significativa, volem fixar la nostra atenció en la passada diada de Sant Jordi, que és quan, com és sabut, comença oficialment la temporada castellera, perquè enguany, a les nostres comarques, el món dels castells hi ha tingut doble protagonisme: la primera actuació de les colles a plaça o a la rambla, com sempre, i la presència nova d'un llibre singular vinculat al fet casteller a les parades de les llibreries. Per iniciativa de l'Associació d'Amics de la Colla Jove de Tarragona i d'Insitut Comunicació S.L., s'ha editat el primer volum d'una nova col·lecció intitulada Personatges castellers, que es proposa de donar a conèixer als joves lectors la trajectòria de castellers de referència, d'herois nostrats de carn i ossos que s'han significat en el temps. Aquest publicació que lliga castells i literatura, i doncs cultura popular i literatura culta, està dedicada a l'Esperidió, renom del casteller tarragoní Jaume Tarragó i Plana, de prestigi reconegut en la primera època d'or dels castells, al segle XIX. El llibre, amb text d'Anna Gispert i il·lustracions d'Edu Polo, està adreçat als xiquets i xiquetes, i recull, a manera de conte i amb imatges molt lluminoses, anècdotes i fets de la vida del protagonista. I si ens hi referim és perquè volem remarcar el valor d'aquesta nova col·lecció, dirigida i assessorada per Jordi Bertran i Rat Cebrián, perquè fa possible que els infants sàpiguen que els castells, expressió de la nostra cultura popular que tanta identitat i singularitat ens dona com a nació, venen de lluny, estan arrelats en el temps i no són un invent de fa quatre dies.

I que als valors que els caracteritzen d'integració, diversitat, transversalitat..., tan preuats per bona part de la societat actual, s'hi pot sumar –com ajuda a conèixer aquesta col·lecció– el valor clàssic de vinculació a una identitat i a una història.

Tot plegat, una opció que fa goig!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona