Cultura popular

festes i tradicions

Les Festes de Maig de Lleida recuperen pressupost i actes

Deixen enrere les retallades de l'any passat i es torna als 450.000 euros de despesa, amb tres revetlles i més de 50 actuacions musicals

L'acte oficial d'inici de la festa d'enguany anirà a càrrec del periodista pallarès de TV3 Lluís Caelles

Les jugadores d'handbol portaran la imatge de sant Anastasi

Les Festes de Maig de Lleida, que se celebraran del 9 al 14, recuperen pressupost i, per tant, la disponibilitat de més recursos permet ampliar el programa amb més activitats. El fet que el dia festiu, Sant Anastasi, caigui en dijous ja allarga la festa, segons l'alcalde, Àngel Ros, i, per tant, cal programar més actes que si el dia del patró de la ciutat fos caigués en divendres o dissabte.

D'aquesta manera, el pressupost puja fins als 450.000 euros, un 25% més que l'any passat, i es recupera el nivell de despesa del 2015, segons va indicar la tinenta d'alcalde de Cultura, Montse Parra. La regidora va explicar que l'any passat es van haver d'“estrènyer el cinturó”, però que aquest any no hi hauria retallades i això permetria programar més activitats i, per exemple, guanyar un tercer escenari per a les revetlles dels Camps Elisis.

Hi haurà tres revetlles populars, mig centenar d'actuacions musicals i prop de tres-centes activitats per a totes les edats.

Destaquen tres noms propis en la festa major de Lleida: el primer és Antoni Abad, l'artista lleidatà al qual enguany han encarregat el disseny del cartell de les festes. És una il·lustració en què es llegeix “festa major de Lleida”, amb lletres fetes amb flautes, i incorpora un codi QR que permet escoltar la melodia dels gegants de la ciutat.

El segon nom és el del periodista Lluís Caelles, que farà el pregó oficial d'inici de les festes el dia 10 a la sala de sessions. Caelles, d'Isona (Pallars Jussà), és ara el sotscap d'internacional de TV3, però va treballar molts anys a Lleida, al diari Segre i a la delegació de TV3 a Ponent.

Finalment, el tercer nom propi és el de l'Associació Lleidatana d'Handbol. Les seves jugadores seran les encarregades enguany de portar la imatge de sant Anastasi des de la catedral fins a l'ofrena floral de la plaça Sant Joan.

El cartell musical, un dels aspectes que més interès generen entre els veïns i visitants, destacarà pels concerts de Muchachito, M-Clan, Marc Marzenit, Trau i Gavaldà, Zoo, Dr. Prats, Buhos, Mesclat o El Petit de Cal Eril. D'entre la resta de grups n'hi haurà una dotzena de locals.

La cultura popular continuarà sent l'eix central de la festa amb la sortida del pregó, amb els gegants i el Marraco el dia 9; també es commemoraran els 150 anys dels capgrossos de Lleida; hi haurà ballades de sardanes, la 34a trobada de gegants el dia 14 i la diada castellera de festa major, també el diumenge dia 14, amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls com a principals convidats.

El trenet de festa major també funcionarà cada dia i repeteix també el Parc dels Somriures als Camps Elisis, amb tot d'activitats i espectacles per als infants al llarg de tot el dia.

Les atraccions de les Firetes ja funcionen a Copa d'Or fins al 28 de maig, amb preus populars el dia 19.

El programa es completa amb competicions esportives.

Dinamització del Centre Històric amb folk i vermut

El Centre Històric serà el marc el dia 13 de la Mostra de Cervesa Artesana de Lleida, el Festival de Música Folk i el Vermut de Festa Major. Tot a la plaça del Dipòsit i per ajudar a dinamitzar el barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona