Música

Cultura

La història amb so de cobla

L'emblemàtica cobla de Taradell commemora els 140 anys de trajectòria amb la publicació d'un CD i un llibre

“En tants anys de vida, la cobla ha viscut un munt de coses que calia explicar”, diu el director

L'any en què es va fundar la cobla Lluïsos, l'indi americà Cavall Boig va derrotar les tropes del setè de cavalleria de l'oficial Custer. Tot i ser una petita anècdota, permet mostrar de manera força impactant tot el trajecte que ha viscut l'emblemàtica formació musical taradellenca des de la seva formació, un llunyà 1876. Per celebrar el 140è aniversari, els Lluïsos han enregistrat un CD amb unes 15 peces i un llibre cronològic en què es repassa la trajectòria de la cobla: “No hi ha cobles amb tanta història com aquesta, i per fer alguna cosa diferent vam creure oportú aportar alguna cosa més que la nostra música. Ens vam adonar que el grup ha viscut un munt de fets històrics, d'altres d'anecdòtics, però també força excepcionals. Per exemple, quan es va fundar la cobla Lluïsos no s'havien inventat ni els bolígrafs ni les mitges. Vam creure que seria interessant explicar la història dels Lluïsos amb la música però, també, contextualitzar-ho amb la història de Taradell i de Catalunya”, remarca Esteve Molero, director musical de la formació. Molero explica que la feina feta “demostra que els Lluïsos estan en un bon moment de salut després de 140 anys de vida”.

Una peça per dècada

Resumir 140 anys d'història musical no és fàcil i, per fer-ho, Molero explica que van acordar seleccionar una peça per cada dècada viscuda per la cobla. D'aquesta manera, l'obra presentada dissabte passat està formada per 15 cançons: “Hi ha hagut dècades, com poden ser les de final del segle XIX o just en la postguerra, en què ha sigut molt complicat trobar referències musicals, i en d'altres disposàvem d'un munt de propostes”, explica Molero, que remarca que el que s'ha fet és arranjar peces de l'època més antiga i adaptar-les a la cobla: “És una tasca que hem fet tant jo com en Xavier Capdevila, una persona molt interessant. Els dos veiem la cobla com un conjunt de música complet i, per tant, amb moltes possibilitats.”

Entre les sorpreses que es poden trobar en el CD hi destaquen adaptacions com la que s'ha fet de la Dansa número 8 d'Enric Granados, dedicada a la sardana però pensada i interpretada originalment per a piano, o la interpretació de la sardana cuplé La Puntaire de Jordi Parrot, membre durant 30 anys de la Principal de la Bisbal: “Amb tants temes, també hem pogut introduir ritmes poc habituals a través de percussió, com pot ser un txa-txa-txa”, comenta Molero.

Amb una formació jove i motivada, i amb un nou repertori a sota del braç, la cobla Lluïsos té previst voltar per Catalunya interpretant la seva música: “La voluntat és donar a conèixer la feina que fem, difondre la música catalana i també la seva història.” Dirigits per Esteve Molero, ara mateix, la cobla Lluïsos de Taradell està formada per onze músics, dels quals cinc són osonencs (Victòria Morer, Xevi Capdevila, Pau Vila, Ignasi Garolera i Jordi Donet), i també hi ha membres d'Òdena, Barcelona, Sabadell i Castellar del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia