museus
exposició
El Museu d'Art ofereix un itinerari del Bertrana artista
El Museu d'Art de Girona inaugura l'exposició més completa dedicada a la vessant artística de l'escriptor
Fins a l'1 d'octubre s'hi poden veure més d'un centenar de dibuixos i pintures, 36 dels quals, inèdits
Coincidint amb la celebració de l'Any Bertrana, el Museu d'Art de Girona ha inaugurat l'exposició Prudenci Bertrana, pintor, amb l'objectiu de reivindicar i difondre la faceta menys coneguda de l'escriptor: l'artística. A més de la quarantena d'obres que el museu conserva, procedents del fons d'art de la Diputació de Girona, per a la mostra ha reunit una cinquantena més de pintures, retrats, dibuixos, pastels i esbossos, la majoria procedents de col·leccions particulars i molts d'ells inèdites fins ara. Un conjunt de peces que ajuden a conèixer millor i aprofundir la vessant artística de Bertrana.
Com es ressalta a l'exposició, que es podrà visitar fins a l'1 d'octubre, Prudenci Bertrana (Tordera, 1867–Barcelona, 1941) va ser pintor abans que escriptor. Un art, el del dibuix i la pintura, en què es va aplicar durant la seva joventut, en va fer el seu primer ofici i va ser el seu primer estímul creatiu i al qual va retornar durant la seva vellesa. La mostra, que en paraules de la directora del Museu d'Art, Carme Clusellas, “vol ser un itinerari per la seva trajectòria pictòrica, així com vital”, recull l'àmplia trajectòria artística: des dels primers temptejos –tot buscant un estil propi–, l'obra d'encàrrec i les primeres exposicions, fins al seu retorn a la pintura després d'anys d'abandonament, amb paisatges (especialment del Berguedà i la Cerdanya).
Una frase que presideix la mostra, extreta del mateix Bertrana, ja deixa clar quin era el seu concepte sobre la relació entre la vida i l'art: “L'art és el company de la vida. La vida sense art fora una vida morta, una vida freda, grisa: una vida melangiosa, d'enyorança inacabable.”
Descobrir el pintor
L'exposició, comissariada i produïda des del Museu d'Art de Girona, s'ha precedit d'un intens treball de recerca a cura de la historiadora de l'art Cristina Ribot. Aquest procés ha donat com a fruit la localització de 36 obres inèdites de l'artista, entre dibuixos i pintures, que es trobaven en col·leccions privades. Alhora, s'ha recopilat documentació també inèdita i un nombre destacable de referències i crítiques sobre el Bertrana pintor i la seva obra, aparegudes en la premsa des del 1892, en relació amb l'exhibició de les seves primeres obres en els aparadors de Girona, fins a les crítiques de les darreres exposicions, en la dècada de 1930, a les sales expositives de Barcelona.
Tot aquest material estarà recollit en el catàleg de la mostra, que es presentarà a la cloenda de l'exposició. Un catàleg exhaustiu que té per objectiu recopilar el màxim d'obres de l'artista conegudes fins a la data i que inclourà textos i aportacions de Francesc Fontbona, Glòria Granell, Lluïsa Faxedas, Adela Garcia i Carme Clusellas, entre altres.
El mateix comissari de l'Any Bertrana, Oriol Ponsatí, va destacar a la inauguració de l'exposició la importància d'aquest catàleg i sobretot el fet que en tan sols quatre mesos justos des de la crida que es va fer s'hagi arribat a reunir 36 obres inèdites. “Tindrem el primer catàleg raonat i exhaustiu del Bertrana artista”, assegura. Això, tenint en compte, com destaca Clusellas, que arran de la mostra estan segurs que encara afloraran més obres de les moltes que es té constància que existeixen en àmbits i col·leccions privades.
A la inauguració que va tenir lloc ahir també hi van assistir el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya; el diputat de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, i el delegat territorial de Cultura de la Generalitat, Francesc Ten.
Activitats paral·leles
Paral·lelament a la mostra, el Museu d'Art i la Institució de les Lletres Catalanes han programat un seguit d'activitats: visites guiades a l'exposició, un club de lectura que tindrà lloc els dissabtes a partir del 10 de juny, activitats familiars i, per al setembre, el segon cicle de Lletres i Arts, que proposa la lectura de quatre quadres de Bertrana a través de la mirada de quatre escriptors.
Aquest any, la Nit dels Amics del Museu d'Art, que es farà el dimecres 12 de juliol (20.30 h), també es basarà en Bertrana, en aquest cas amb l'obra Josafat com a eix central. Josep Pujol rellegirà alguns passatges als llocs precisos i el compositor del musical Josafat, Marc Timón, oferirà una sorpresa.
Per a més informació de les activitats, consulteu www.museuart.com