Cultura atura les obres de l'hostal Empúries perquè falta fer un estudi arqueològic

L'Ajuntament de Serinyà condiciona un vial a l'entorn de les coves prehistòriques sense l'informe favorable preceptiu

En parlar del tema de l'hostal Empúries, que no era a l'ordre del dia de la reunió de la comissió, el primer que va fer Miquel Sitjar va ser entonar una mena de mea culpa: «És un dèficit històric d'aquest departament, i vull fer una autocrítica molt severa en aquest sentit, el fet que Empúries no tingui delimitat i declarat un entorn de protecció –que afectaria de ple els terrenys on està situat l'hostal i els encontorns–, de manera que no hi ha res il·legal en les obres. No és una zona protegida, hi ha una sentència que n'avala l'edificabilitat i s'hi poden fer obres gairebé sense demanar permisos.» Però tot i això, l'Ajuntament de l'Escala, per com n'és de propera la zona al jaciment i, per tant, sensible que hi hagi restes, va fer passar el projecte per la comissió, que en va informar favorablement i a més, tot i no tenir fonaments legals per fer-ho, va determinar que s'havien de realitzar estudis arqueològics abans de començar les actuacions, que és el procediment habitual amb els entorns declarats. L'Ajuntament va concedir, doncs, la llicència d'obres. L'ampliació de l'hostal Empúries preveu la construcció de bungalous i d'una nova piscina, i els promotors van fer un estudi arqueològic a la zona on s'havien de construir els bungalous, però no a la zona on construirien la piscina. Assabentat d'això, Sitjar es va posar en contacte divendres dia 4 amb l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, i el va comminar a aturar la totalitat de les obres, les dels bungalous i les de la piscina. El dilluns dia 7, l'arqueòloga territorial, Susanna Manzano, seguint instruccions de Sitjar, que s'havia compromès a això amb l'alcalde, va fer una inspecció d'urgència i va determinar que tot era correcte. Per reiniciar les obres, però, primer caldrà que s'elabori un estudi arqueològic de la zona afectada i que sigui informat per la propera comissió de Patrimoni, el 15 de gener. Fins aleshores, Sitjar assegura que les obres restaran aturades. Tot i això, ahir mateix, un redactor d'aquest diari es va traslladar al l'hostal Empúries i va poder comprovar que les obres continuaven amb normalitat.

Sitjar assegura que, per part de l'Ajuntament, les llicències «han estat ben donades». El fet que el jaciment no tingui un entorn de protecció no permet negar uns drets adquirits dels propietaris de la finca sobre l'edificabilitat permesa. Si ara es fes un entorn de protecció i s'alterés aquesta edificabilitat, la controvèrsia que es provocaria seria semblant a la del xalet Tarrús de Girona. Tot i això, Sitjar va anunciar que el departament farà passos en la direcció de dotar d'un entorn de protecció el jaciment d'Empúries. «Això –puntualitza Sitjar– no vol dir que en un entorn declarat no s'hi pugui fer res.» Altres aspectes a valorar d'aquesta obra, tot i que no correspon a Cultura de fer-ho, són si existeixen o no llicències mediambientals, en cas que siguin necessàries; si les obres s'ajusten al pla especial d'Empúries aprovat el març del 1990 pel que fa a la tipologia residencial, i si les obres superen l'àmbit estricte de la parcel·la adequada per a aquestes actuacions segons el pla especial.

Filtracions a les coves de Serinyà

La pavimentació d'un vial a l'entorn de les coves prehistòriques de Serinyà va ser un dels altres temes que no eren a l'ordre del dia però que la comissió va tractar. Les coves van ser declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica, el gener de l'any passat, i aquesta declaració comporta unes servituds, com ara, si s'ha d'actuar a les mateixes coves o a l'entorn, presentar el projecte a la comissió. L'Ajuntament de Serinyà, el promotor, no va informar d'aquestes obres, que finalment han provocat filtracions d'aigua dins les coves, la qual cosa va motivar la denúncia a Cultura del Consell Comarcal del Pla de l'Estany. Sitjar va atribuir l'error de l'Ajuntament «a la manca d'automatismes administratius», perquè la declaració és recent. «El desconeixement del procediment, però, no eximeix del seu compliment», va dir, de manera que l'Ajuntament haurà de fer passar el projecte per la comissió. Sitjar explica que ha mantingut converses amb l'alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon, i que aquest «és conscient que ha comès una equivocació, admet un error en la percepció de la importància de l'actuació i assegura que no tornarà a passar». Ara caldrà avaluar com han afectat aquestes obres les coves prehistòriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA