Temporada Alta reclama estabilitat per al 2010 i un impuls fort a partir del 2011

El festival de Girona i Salt tanca la 18a edició amb 50.265 espectadors (6.230 més que el 2008) i un 90% d'ocupació

«Bé, però no molt bé» és una frase que només s'explica per la cone­guda «tendència al pes­si­misme» de Sal­va­dor Sunyer i que, en tot cas, s'agra­eix quan el més habi­tual en el sec­tor són els balanços majes­tu­o­sos i sense gai­res con­tras­tos. Sunyer, en canvi, no té incon­ve­ni­ent a dir que «com a mínim 8 o 10 de les obres que s'han vist han estat dolen­tes», ple­na­ment cons­ci­ent quan ho diu que el balanç glo­bal dels 74 espec­ta­cles i les 122 fun­ci­ons pro­gra­ma­des és més que posi­tiu. Aquest és el mis­satge: «Ens sem­bla que hem de dir sense gai­res com­ple­xos que aquesta ha estat amb molta diferència la millor de les edi­ci­ons de Tem­po­rada Alta cele­bra­des fins ara». I Sunyer ho reforça amb la una­ni­mi­tat de la crítica.

En un «any difícil», en què, en canvi, el fes­ti­val ha rebut més diners de patro­ci­na­dors pri­vats i s'han pro­gra­mat més fun­ci­ons que mai, Tem­po­rada Alta ha col·labo­rat en la copro­ducció de 26 espec­ta­cles i una expo­sició. Aquests espec­ta­cles coproduïts, que con­ver­tei­xen Tem­po­rada Alta en un des­ta­cat «motor escènic de Cata­lu­nya», tin­dran vida més enllà del fes­ti­val i entre totes ja hi ha més de 400 repre­sen­ta­ci­ons pre­vis­tes a tot Cata­lu­nya i en altres països en un futur pròxim. En tot cas, Sunyer, sem­pre autocrític, creu que el fes­ti­val ha de millo­rar la seva política de copro­duc­ci­ons amb tea­tres públics i pri­vats i amb empre­ses, i també apunta com a assig­na­tura pen­dent la cre­ació con­tem­porània, sense que s'hagi de dei­xar de ser un fes­ti­val «obert», però amb alguns espais monogràfics dedi­cats a nous llen­guat­ges, al tea­tre de text d'autors joves i a la poe­sia i altres àmbits para­te­a­trals. Sunyer també con­si­dera urgent la con­so­li­dació de la relació entre el cen­tre d'arts escèniques El Canal i Tem­po­rada Alta per crear una pla­ta­forma efec­tiva perquè «els artis­tes cata­lans de nivell puguin sor­tir fora i també per rea­li­men­tar el nos­tre país, tan man­cat de massa crítica».

«Força pre­o­cu­pats»

«Estem pre­o­cu­pats, força pre­o­cu­pats, pel futur del fes­ti­val», afir­men els orga­nit­za­dors en el balanç de la divui­tena edició. El fes­ti­val, que té un pres­su­post al vol­tant dels 2,5 mili­ons d'euros, aspira a dupli­car-lo en qua­tre anys, després d'inten­tar superar, tan bé com es pugui, un 2010 de vaques magres. Si més no, Sunyer va acon­se­guir ahir que els repre­sen­tants ins­ti­tu­ci­o­nals dels ajun­ta­ments de Girona i Salt i la Gene­ra­li­tat mani­fes­tes­sin públi­ca­ment el seu suport incon­di­ci­o­nal al fes­ti­val. Per a Sunyer, Tem­po­rada Alta és «una ope­ració cul­tu­ral» i un «pro­jecte de país», tal com ho van ser en el seu moment el pla Cerdà i el Nou­cen­tisme. «A més, si hi ha una cosa en què ja som inde­pen­dents, aquesta és la cul­tura.»

Tres estrelles

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va establir ahir un paral·lelisme entre el dolç moment actual de Temporada Alta i les tres estrelles Michelin del Celler de Can Roca, i va recordar que, ara fa 18 anys, quan va néixer el festival, també costava trobar a la ciutat restaurants d'un nivell tan alt, i que actualment l'exemple dels germans Roca ha animat altres emprenedors ha apostar per la bona gastronomia. «Potser ara tenim un Temporada Alta de dues estrelles i mitja i hem d'arribar a les tres, perquè el festival tingui una veu totalment pròpia en l'escena internacional. Això val diners i les institucions ens hi hem d'implicar perquè el sector cultural no s'ha de menysprear. Per això, l'Ajuntament de Girona no rebaixarà l'any vinent la seva aportació al festival.» Tampoc no ho farà la Diputació, que mantindrà el seu compromís amb Temporada Alta, tot i veure's obligada a retallar la seva partida cultural per al 2010 en un 30%.

Motor econòmic

Més enllà dels mèrits artístics, Temporada Alta també s'ha constituït en un important motor econòmic per a Girona i Salt, i així ho defensava Salvador Sunyer amb quantitats: 282 persones han treballat directament per al festival, en tasques tècniques, de producció, administració, premsa i comunicació, etc.A més, els equips artístics i tècnics de tots els espectacles programats han suposat un total de 888 persones que han treballat en els diversos espais de Temporada Alta. Tot i que els organitzadors reconeixien que «no es pot quantificar amb exactitud», el festival representa «una considerable activitat econòmica a l'àrea urbana de Girona» i una dada que ho exemplifica són les més de 1.200 habitacions d'hotel que s'han gestionat per als artistes i tècnics que hi han participat durant aquests dos mesos i escaig. A més, es destacava el paper de Temporada Alta com a eina de promoció de Girona i Salt, ja que aconsegueix «la presència constant de les dues ciutats als mitjans de comunicació nacionals i estatals».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.