Cultura popular

Berga dona la benvinguda a la Patum amb els Quatre Fuets

Com cada Corpus, els berguedans fan petar els primers fuets de la temporada amb un salt de maces a la plaça Viladomat

El tabaler regala un pergamí a Jordi Camps i Bessa, actual restaurador de la Patum infantil

Berga ja sap com peten els fuets de la Patum 2017. Com cada diumenge abans de Patum, els berguedans van viure ahir la tradicional diada dels Quatre Fuets, que consisteix, a grans trets, en un salt de maces, sense música i al ritme del repic del Tabal, on es comprova la força sonora dels fuets de la temporada.

Com sempre, el salt es va celebrar a la plaça Viladomat, a l’inici de la fira de Patum, que ja comença a agafar forma al llarg del passeig de la Indústria. De fet, la diada dels Quatre Fuets és una magnífica oportunitat per a totes les entitats i firaires presents al Vall per començar a fer caixa.

Detall per a Jordi Camps

A les vuit del vespre hi va haver el salt de la Patum gran i, després, el de la Patum infantil. Entremig, però, el tabaler, les maces grans i les petites van protagonitzar una de les imatges del dia.

A la plaça Doctor Saló, just davant de la comissaria de la policia local, el tabaler Xavi Prat va fer el seu particular homenatge a Jordi Camps i Bessa, encarregat de la conservació i restauració de la Patum infantil i antic restaurador de la comparseria de la Patum gran.

Prat li va fer entrega d’un pergamí amb una fotografia del tabaler i el mateix Camps, representants de dues famílies que sempre han estat unides per una passió: la Patum. Van assistir a l’homenatge les maces de la Patum, les de la infantil i tota mena d’autoritats i representants de diversos àmbits de la festa.

Setmana frenètica

En els propers set dies, el passeig de la Indústria serà un dels punts calents de la ciutat, amb milers de persones que aprofitaran la seva ubicació (molt a prop de la plaça on es fan els salts de Patum) per passar-hi llargues estones de Patum. Com cada Corpus, doncs, el Vall serà el punt de trobada per excel·lència de la majoria de patumaires, amb el permís de la plaça de Sant Pere.

Ara la ciutat s’atura unes hores. El pròxim gran esdeveniment patumaire és dimarts a la tarda, quan se celebrarà la Patum de la Llar Santa Maria de Queralt. Aquesta festa dona l’oportunitat als nois i noies de la Llar de fer ballar la seva pròpia comparseria al ritme de les músiques patumaires.

L’endemà, dimecres, començarà l’etapa daurada del Corpus berguedà, amb els passacarrers per la ciutat. Dijous, la festa seguirà amb la Patum de lluïment i la Patum completa; divendres hi haurà la Patum infantil; i al cap de setmana es tornaran a fer passacarrers –dissabte– i lluïment i completa –diumenge.

I, a banda dels actes purament patumaires, l’organització de la festa prepara nombroses activitats en paral·lel per tota la ciutat amb la intenció d’omplir-la d’ambient.

LA XIFRA

3
generacions de la família Camps
s’han fet càrrec de la restauració i conservació de la comparseria de la Patum

LA DATA

14.06.17
Tret de sortida
dels plats forts de la Patum 2017, amb els primers passacarrers per tota la ciutat

Exhibició castellera a Sant Pere

Els Quatre Fuets van ser al vespre, però la ciutat va estar de festa des de bon matí. Al migdia, per exemple, la plaça de Sant Pere va acollir una de les diades castelleres més importants que s’han viscut a la ciutat. Hi eren els Castellers de Berga, els Capgrossos de Mataró, els Bordegassos de Vilanova i els Minyons de Terrassa.

Els Castellers de Berga es van contagiar del gran nivell de les colles i van tocar el seu sostre actual: la torre de 7. Per primer cop aquesta temporada la van descarregar. Va ser el gran moment del matí i la plaça ho va agrair amb crits i una ovació sonada per als de casa. A banda, els de la camisa blava van descarregar un 7 de 7 en primera ronda i un 5 de 7, en segona.

La diada va ser una autèntica exhibició de grans construccions. Els Capgrossos van descarregar un 2 de 8 amb folre, un 3 de 9 amb folre i un 4 de 8. Els Bordegassos de Vilanova van fer un 4 de 8, un 7 de 7 i un 5 de 7. I els Minyons de Terrassa van completar un 3 de 9, un 5 de 8 i una torre de 8 amb folre.

En clau berguedana, el proper repte és el 4 de 8. La colla no l’ha descarregat mai, però sí que l’ha carregat en una ocasió: l’any passat, al concurs de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà