L'interès per la figura del rei Pere II el Gran fa créixer el nombre de visitants a Santes Creus

Han augmentat els recorreguts guiats al monestir, i en dies concrets s'han doblat les consultes a l'oficina de turisme respecte al 2008

«Tradicionalment, sempre ha estat més extensa la recerca i la investigació que s'ha realitzat sobre la vida del rei Jaume I el Conqueridor que la del seu fill Pere II el Gran. Per això, celebrem que la Generalitat, sota les directrius del Museu d'Història de Catalunya, vulgui exhumar les restes d'aquest darrer amb la finalitat d'obtenir-ne informació de valor, com ara del seu ADN, les malalties que va tenir o bé la causa de la seva mort.» D'aquesta manera mostren la seva satisfacció els treballadors del monestir de Santes Creus, on el Departament de Cultura va confirmar a finals del mes passat que s'hi troben enterrades les despulles de Pere II el Gran i que la tomba reial on són és l'única de la corona catalanoaragonesa d'època medieval que no ha estat profanada. L'anunci públic, sumat a la possibilitat d'obtenir dades inèdites, ha fet créixer l'interès social envers la figura del rei. En aquest sentit, els empleats del cenobi cistercenc, que per si sol ja fa anys que s'ha convertit en un destacat escenari dins del turisme d'interior i cultural de Catalunya, expliquen que han detectat com el nombre de visitants s'ha incrementat lleugerament.

«Com que en els darrers dies s'ha parlat tant d'aquesta actuació, s'ha creat una inquietud. No és que el nombre de turistes hagi augmentat en picat, si bé el que sí que és cert és que ha crescut en qualitat, ja que cada vegada hi ha més persones que s'adrecen aquí més ben informades; que ens fan més preguntes, i que ens demanen de manera expressa poder aprofundir sobre tota aquesta qüestió. Suposo que això ha influït en el fet que també hagi pujat la xifra de sol·licituds per fer recorreguts guiats.» Hi afegeixen, a més, que quan es fan comparatives sobre el total de turistes, aquestes sobretot són reveladores en les dates festives, «que és quan la gent pot sortir». Sense anar més lluny, en les darreres, pel pont de la Puríssima, ja hi va haver més afluència que l'any passat: així, mentre que del dia 5 al 8 de desembre d'enguany Santes Creus va rebre 1.660 visites, exactament en el mateix període del 2008 en van registrar 1.216.

Força mediàtica

Entre les persones que recentment s'hi han adreçat hi ha el veí de Barcelona Eduard Román, que anava acompanyat de la seva parella. Román comentava que és informàtic i que, el dia que es va donar a conèixer oficialment que s'exhumarien les restes del rei Pere II el Gran, va llegir diverses vegades aquesta iniciativa en les notícies en línia. «L'actuació em va semblar molt interessant i em va donar la idea de proposar-li a la meva companya de visitar en un mateix dia els tres monestirs de la ruta del Cister: el de Poblet, el de Santes Creus i el de Vallbona de les Monges.» Just a les portes del de Santes Creus, que va ser pel qual la parella va decidir iniciar el recorregut, els dos manifestaven que sovint realitzen excursions culturals, i que quan les fan sempre els agrada aprofundir en la història que hi ha darrere del que veuen. El mateix dia, a dins del monestir, Juan Antonio Berral, provinent de Rubí, deia que l'entusiasma la història de l'art; que molts quilòmetres del seu cotxe «corresponen a rutes culturals que ha emprès arreu de Catalunya», i que ja ha fet en sis ocasions la ruta del Cister. «Estava informat sobre la vida de Pere II el Gran, però vaig sentir per la ràdio que es podria conèixer el seu rostre més de 700 anys després de la seva mort, i em venir ganes de nou de trepitjar Santes Creus. És un lloc fantàstic.»

Una mica més llarga va ser la volta que van fer per arribar-hi una família de Cunit, que també s'havien assabentat d'aquesta novetat a través dels mitjans de comunicació, però que es van confondre i en un principi es van dirigir al Monestir de Poblet, pensant-se que era allí on hi havia la tomba reial de Pere II el Gran. La mare, Montserrat Lagunas, va matisar que havien visitat el de Poblet «fa uns anys» però que, ja que hi eren, van decidir entrar-hi una altra vegada»: «Aquesta equivocació finalment ens ha servit per aprendre bé la vida del rei Pere. De fet, crec que ara ens la sabem fins i tot de memòria!»

Puja el turisme d'interior

g. p

L'oficina de turisme de Santes Creus va registrar un total de 141 visites durant el pont de la Puríssima: una xifra que enguany s'ha doblat respecte als mateixos dies festius del 2008, quan van ser 69 les persones que s'hi van adreçar per demanar informació dels atractius del poble, així com dels que ofereix en general la comarca de l'Alt Camp. Pel que fa a la seva procedència, des del Consell Comarcal s'ha concretat que ha «ascendit sensiblement» el turisme d'interior, ja que un 84,40% de les sol·licituds van ser de persones vingudes d'arreu de Catalunya –aquest percentatge també està 20 punts per sobre del del 2008, quan va ser del 62,16%–. Un 14,89% dels requeriments en aquesta oficina, doncs, van ser de turistes de la resta de l'Estat espanyol. D'altra banda, els visitants de nacionalitat francesa van representar el 7,88%, mentre que enguany només ho han estat un 0,71% –no s'han comptabilitzat consultes de ciutadans d'altres països–. Respecte a les motivacions de les consultes, el monestir de Santes Creus va concentrar-ne el 49,34% (les preguntes més freqüents han estat sobre els horaris, la seva història i altres llocs d'interès del poble). La Ruta del Cister va focalitzar-ne el 23,03%, amb qüestions sobre els tres monestirs, els preus, els horaris, les guies, com arribar-hi i la distància quilomètrica que els separa. I, finalment, la resta va ser sobre quins municipis, monuments i excursions es poden fer o anar a visitar a la comarca de l'Alt Camp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona