Cultura popular

festes i tradicions

La temporada de falles porta la plena ocupació

El reconeixement de les festes com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco ha popularitzat l’activitat i ha obligat els ajuntaments a prendre mesures per evitar la saturació

La temporada de falles a l’Alta Ribagorça ja ha arribat. Les populars festes que tenen el foc com a protagonista tornen a il·luminar la comarca i la previsió és que l’ocupació hotelera estigui entre el 80% i el 100% durant els caps de setmana en què se celebren les festes. Això representa que des de mitjan juny fins gairebé a finals de juliol l’ocupació dels establiments hotelers de la zona està pràcticament assegurada.

Per segon any, les falles estan reconegudes com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, una distinció que ha popularitzat l’activitat. L’organització preveu que entre el 17 de juny i el 22 de juliol milers de persones participaran de les activitats en els diferents pobles.

La reconeguda activitat festiva, estretament arrelada a l’Alta Ribagorça, inclourà aquest 2017 un fullet informatiu dels Camins de Foc, que es van estrenar l’any passat. Es tracta de deu itineraris senyalitzats per municipis fallaires per on s’encenen i es baixen les falles. Són uns recorreguts que es poden fer durant tot l’any i que estan adreçats a tots els públics. La intenció és que els visitants coneguin la història de les falles, gaudeixin de la natura i es preservi la tradició.

La creixent popularitat d’aquesta festa històrica ha obligat a prendre un seguit de mesures per garantir la seguretat i la mobilitat dels visitants. En primer lloc, s’han habilitat pàrquings públics en aquells municipis que no en tenien. Per fer-ho, s’ha pactat amb els propietaris de grans finques agrícoles que han cedit puntualment aquests espais per estacionar-hi els vehicles. També s’ha habilitat un servei de taxis gratuït per poder portar els visitants des de l’aparcament fins al centre de la festa del foc.

Pel que fa a la seguretat, s’ha fixat un nombre màxim de falles per zona, de manera que s’impedeix que la possible massificació de persones pugui generar problemes de seguretat.

La presentació de les falles d’aquest 2017 va fer-se ahir a Barcelona i, en aquest sentit, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va fer una crida a donar a conèixer activitats com aquesta a Barcelona “perquè tots ens sentim molt orgullosos del patrimoni” i “cal que els catalans siguem els primers que el coneguem”.

Cada falla fa un pes d’aproximadament vint quilos i la tradició consisteix a encendre-la en els “faros” i portar-la pels tradicionals camins d’esses fins a arribar a les places dels pobles. El ritual, d’arrels mil·lenàries, arriba al seu punt àlgid la nit de Sant Joan, quan diversos pobles dels Pirineus celebren la festa de les falles o la cremada del Tharo i del Haro que se celebra a la Val d’Aran.

LA DATA

1-9-2015
Va ser el dia en què les falles del Pirineu van ser declarades patrimoni immaterial de la humanitat

El ganxo de la televisió

Les falles van ser declarades patrimoni cultural immaterial per la Unesco l’1 de desembre del 2015 i són una tradició que a cada municipi on se celebra es viu diferent. Actualment la tradició fallaire és ben viva a 63 municipis de Catalunya, Andorra, l’Estat francès i la resta de l’Estat espanyol. Dels setze municipis catalans que ho celebren, deu són a l’Alta Ribagorça.

El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha explicat que és “impossible” saber el nombre de visitants que participen de l’activitat. Això sí, ha admès que després del reconeixement de la Unesco i dels episodis del programa de televisió El foraster (TV3), la participació s’ha multiplicat “considerablement”. Per això, el Consell Comarcal ha pres diverses mesures per facilitar la mobilitat. I és que la internacionalització de les falles ha obligat els organitzadors a redimensionar l’activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda