Cultura popular

La Patum es posa al costat de la festa dels infants en el primer dia a la plaça

Reivindicació a Berga en una Patum de lluïment i completa amb la infantil com a protagonista

La festa mostra el seu desacord amb la llei del foc

Berga va viure ahir un dels dies més grans de la Patum 2017. Al migdia es va celebrar la primera Patum de Lluïment de l’any, i a la nit, la primera Patum completa. Milers de persones van omplir la plaça de Sant Pere en tots dos actes, tot i que en el primer –la Patum de lluïment– es va percebre una davallada de gent, en comparació amb edicions passades. Hi havia molt d’espai en punts de la plaça.

Al vespre, però, la Patum va recuperar el seu aspecte habitual. La multitud va tornar a quedar encaixada entre les façanes dels comerços i els habitatges de la plaça i des de dalt era difícil trobar algun espai amb poca afluència de persones. Era la primera Patum completa de l’any i, per tant, propiciaria el primer salt de plens de la temporada. L’ocasió ho mereixia.

En el moment del tancament d’aquesta edició, la Patum completa encara no havia arribat a l’equador i els patumaires continuaven esperant el primer salt de plens de la nit.

Lluïment reivindicatiu

Al migdia, la Patum de lluïment va incloure alguna sorpresa. D’entrada, en l’inici del salt de maces, tres representants de les comparses de foc de la Patum infantil van passejar-se per l’espai fet al mig de la plaça amb dos cartells que reivindicaven la festa dels infants com una excepció davant la nova normativa del foc. Els cartells portaven un missatge clar i contundent: “No som pirotècnia, som cultura.”

La Patum infantil viu un moment delicat per culpa de la llei del foc, que impedeix als menors de 10 anys formar part de les comparses de foc (maces, guites i plens). Per això, la Patum se n’ha volgut fer ressò i s’ha situat al costat de la seva escola. La reivindicació es va allargar fins al posterior salt de les guites, que també van passejar els dos cartells per la plaça abans de fer petar els fuets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda