Cultura popular

La Patum infantil clama per una festa sense traves legals

Els més petits celebren la seva Patum en un divendres en què el rebuig a la llei del foc va tornar a ser present a la plaça de Sant Pere

La policia confia que aquest cap de setmana es facin els controls anunciats

La Patum de Berga va viure ahir el dia dels infants. Després de dos dies apassionants de passacarrers i Patum a la plaça, ahir era el torn de la Patum infantil, que arribava al Corpus en una situació delicada, acusant la normativa que priva els menors de 10 anys de participar en les comparses de foc (maces, guites i plens).

Durant tot el dia es van fer diverses reivindicacions per una festa que sigui considerada una excepció dins la llei. Tot plegat complementava el que ja s’havia fet el dia abans, durant la Patum de Lluïment, quan les maces i les guites van exhibir dos cartells que recordaven que la Patum infantil “no és pirotècnia, és cultura”.

Ahir la reivindicació no va ser tan visible com dijous –davant una plaça plena de gom a gom i en un escenari que era el centre de moltes mirades del país–, però sí que va ser més emotiva. El gran moment va ser en el discurs previ al darrer salt de plens de la jornada, cap a quarts de 9 de la nit. Aleshores, el president de l’associació de la Patum infantil, Sergi Montaner, va agafar el micròfon des de la façana de l’ajuntament i va explicar de manera clara i entenedora quina és la situació per la qual està passant la festa avui. Durant el discurs, va emprar un llenguatge que anava clarament dirigit a tots els infants que creixen amb els valors de la festa i que ahir eren a la plaça escoltant les paraules de Montaner.

Lamenta el tracte rebut

El president de l’organització va afirmar en declaracions a aquest diari que no poden permetre que “comparin la Patum infantil amb una caseta de venda de petards”. En aquesta línia, Montaner va lamentar el tracte que ha rebut la festa per “persones que aproven una llei però que no coneixen la festa”.

A més, el president va recordar que l’organització fa temps que està redactant un dossier que serà presentat a Parlament Europeu perquè la Patum infantil sigui considerada una excepció dins la norma. “No defallirem fins a aconseguir el nostre objectiu”, va assegurar.

Sense controls

A banda dels actes de la Patum infantil, Berga arrossega un problema durant tot aquest Corpus que ahir va semblar solucionar-se: per primer cop en tres dies l’empresa contractada per complementar la feina de la policia local i els Mossos d’Esquadra es va presentar als esdeveniments que ho requerien. Entre altres funcions, havia de controlar que no entressin motxilles a la plaça.

Ni dimecres ni dijous, doncs, es va poder controlar l’entrada de motxilles a Sant Pere. Davant l’absència del personal de l’empresa, els agents de la policia local van fer els controls en una única entrada (plaça Doctor Saló) sota mínims.

Ahir, però, la situació va millorar. L’empresa va arribar a un acord amb la policia local per garantir els serveis que havia de donar en els concerts al barri vell de la ciutat. Malgrat tot, a l’hora en què aquest diari tancava edició, la sergent en cap de la policia, Fina Vizuete, no podia assegurar que els controls es repetissin demà, dissabte i diumenge: “Hi confio, però ja van fallar ahir.” Fins a última hora serà una incògnita.

El primer nen àngel de la història de la Patum infantil

Ton Jové i Pujols es va convertir ahir en el primer nen que fa d’àngel a la Patum infantil. L’any passat la festa va eliminar les comparses d’un únic sexe, de manera que les noies podien optar a ser tabaleres i els nois es podien presentar a una plaça d’àngel. Fa un any, Irune Sánchez, que aquest any ha repetit, es va convertir en la primera tabalera de la història de la Patum, i ahir va ser el torn d’en Ton, que es va estrenar com a àngel. Només té 6 anys i li encanten les comparses de foc. Fins als 10 anys, però, no podrà fer realitat un dels seus somnis: ser guitaire de la Patum. És pacient i promet esperar perquè “valdrà la pena”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen