Música

Cultura

L’Empordà prepara un homenatge a Lluís Llach

L’Ajuntament de Verges organitza un concert per a la Fundació Lluís Llach

Una bateria d’actes, que se celebraran entre 19 i el 22 de juliol, volen homenatjar el músic, l’artista i l’home

Lluís Llach tindrà un concert per a ell; un concert en què no haurà de cantar –si més no, aquest no és l’objectiu–, i en què el poble de Verges i l’Empordà li volen retre un homenatge i, al mateix temps, contribuir a recollir fons per a la fundació que va crear i que sota el seu nom treballa fonamentalment al Senegal. L’Ajuntament de Verges organitza el concert amb motiu dels actes del desè aniversari dels dos darrers concerts de comiat que va fer Llach al municipi que el va veure néixer. Uns concerts que van representar el seu adeu damunt els escenaris després de 40 anys d’ activitat.

L’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, explica que aquell concert va ser l’esdeveniment “més gran que mai s’ha produït al poble” i ara, i amb músics de l’Empordà, es vol agrair el gest a Llach. Sabater destaca que una comissió integrada per veïns de la població ha impulsat un conjunt d’actes, entre els quals, i a banda del concert, que en serà una peça clau, es preveu una gran varietat de propostes. El programa, que es concentrarà els dies 19, 20, 21 i 22 de juliol, inclou concerts, exposicions, cinefòrum, així com l’acte oficial d’agermanament amb el poble de Porrera. Verges, segons Sabater, s’ha volgut implicar a fons en el projecte Llach 50.

L’acte central, el concert solidari, se celebrarà el 20 de juliol, a les 10 de la nit. En el concert on es vol cantar a Lluís Llach, presentat pel periodista i escriptor Martí Gironell, hi participaran diferents artistes i grups amb arrels empordaneses. Els artistes confirmats són: Miquel Abras, Joanjo Bosk, In Crescendo, Josep Tero, Jofre Bardagí, Rosa Pou, Neus Mar, Les Vox, Jordi i Júlia Molina, Víctor Branch i, si els compromisos professionals ho permeten, mirarà de ser-hi Sílvia Pérez Cruz.

El dimecres 19 de juliol el programa començarà oficialment amb un concert amb Borja Penalba –que va ser músic de Llach– i Mireia Vives amb el seu treball Línies en el cel elèctric (Mésdemil, 2017). A més, i segons explica l’alcalde, l’artista Roser Oter ha fet l’exposició Pensament, Poema, Cançó, amb la interpretació de les lletres de les cançons de Lluís Llach i poemes de Miquel Martí i Pol, amb qui va mantenir una gran col·laboració.

Recordant Gasteiz

La projecció del film de Lluís Danés Llach, la revolta permanent, el divendres 21 de juliol, permetrà fer un recorregut pels records autobiogràfics del músic amb les imatges i els testimonis dels protagonistes, el 3 de març del 1976, dels successos ocorreguts a Gasteiz. En aquell tràgic esdeveniment van morir cinc treballadors i més de cent van resultar ferits durant la intervenció policial en el transcurs d’una assemblea que se celebrava a l’església de Sant Francesc d’Assís. Ignasi Sabater explica que hi seran presents el director de la pel·lícula i, també, alguns dels membres dels fets de Vitòria, integrants de l’Associació d’Afectats del 3 de Març.

Finalment, el dissabte 22 tindrà lloc l’acte –aquest ja sí molt més institucional– per formalitzar l’agermanament del poble de Verges, del qual Llach ja es fill predilecte (2013), i el de Porrera.

Amb Martí i Pol, ‘honoris causa’

Lluís Llach tindrà un any intens a l’Empordà i, per extensió a la demarcació de Girona. La Universitat de Girona (UdG) concedirà la distinció de doctor honoris causa al cantautor, escriptor i poeta, i ara polític, Lluís Llach, i a títol pòstum, al poeta Miquel Martí i Pol, segons va acordar per unanimitat el consell de govern. Aquesta distinció s’atorga per la qualitat artística de la producció musical i poètica de Llach, així com pel seu compromís amb la cultura, el país i la solidaritat; i pels “mèrits científics i els valors humans, indestriables” en la poesia de Miquel Martí i Pol.

El rector, Sergi Bonet, artífex de fer la proposta per a la concessió de la distinció, va agrair a Lluís Llach i, molt especialment, a la família de Miquel Martí i Pol, que hagi estat possible celebrar de manera conjunta l’atorgament de la distinció, que es podria dur a terme entre els mesos de juliol –curiosament quan es fan els actes a Verges– i setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.