Cultura popular

festival musical

Undàrius 2017 ja és referent internacional de cultura popular

La música celta de Frères Guichen i els balls típics de Flandes de Shillelagh són els caps de cartell d’aquesta edició, que tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol a Girona

Girona torna a tenir una cita amb la cultura tradicional i popular aquest cap de setmana amb la celebració, del 30 de juny al 2 de juliol, de la quarta edició de l’Undàrius. Tallers, cursos, concerts, balls i espectacles centrats en Catalunya i Occitània, però també –i aquest any més– en el folk europeu, tornaran a ser l’eix vertebrador d’aquest festival que amplia el ventall i s’obre, per primer any, a la música tradicional germànica i celta.

I és que l’Undàrius, després de consolidar-se, en la seva quarta edició s’obre més que mai internacionalment “per convertir-se en un festival referent de la cultura tradicional i popular a l’euroregió definida pel triangle Barcelona, Tolosa, Montpeller, dins el qual Girona ocupa una posició privilegiada”, com assegura el seu artífex i creador, David Ripoll.

Sense oblidar els referents dels Països Catalans i Occitània, la programació inclourà la presència de referents principals i continguts de la Gascunya, el Poitou, el Piemont, l’Alvèrnia, el Llenguadoc, Galícia, Euskal Herria, la Bretanya, Irlanda. Com a caps de cartell d’aquest 2017 destaquen la música celta dels Frères Guichen i els balls típics de Flandes dels Shillelagh.

“Aquesta programació internacional de qualitat ha fet que avui el festival sigui conegut dins el circuit folk europeu i rebi bons tractaments de les publicacions i fòrums especialitzats”, subratlla Ripoll. Els organitzadors de l’Undàrius s’emmirallen en certàmens com els de Lorient (a la Bretanya) o l’Estibada (a Occitània). Però també en d’altres de Bèlgica, Suïssa i Alemanya. De moment, David Ripoll admet que encara els queda molta feina per fer, però que estan ben encaminats. Aquest 2017 ja s’han fixat arribar a atraure fins a 5.000 persones (l’any passat, van ser-ne 3.500).

Pel que fa a la programació musical, el concert inaugural serà a càrrec de The Escarteen Sisters al Punt de Trobada de la rambla de la Llibertat (divendres, 20 h). La primera jornada de l’Undàrius continuarà a la plaça dels Jurats, on tres formacions de primer nivell posaran el llistó ben alt: Duo Absynthe, Les Zéoles i Laüsa, aquest últim un grup nou format per artistes reconeguts en el gènere musical. L’endemà, dissabte, l’Esbart de Fontcoberta arrencarà el dia amb una exhibició de danses tradicionals (plaça del Vi, 19 h), als quals els prendran relleu Cocanha, Shilleagh i Frères Guichen (plaça dels Jurats, 20.30 h). I finalment diumenge, el reguitzell d’actuacions arrencarà amb Gabriel Lenoir, Trio Loubelya i els mallorquins Al-Mayurqa.

A banda de la música, el festival destaca per l’oferta de tallers relacionats amb tot allò que té a veure amb la cultura popular. Al matí es farà el campus de cultura tradicional i popular de Girona, que aquest any ja arriba a la setzena edició. Precisament, és d’aquí d’on va sorgir l’Undàrius –que ara aixopluga el campus dins el seu cartell–. Tallers de danses bretones i de Flandes, de rigodons, de pandereta, d’acordió diatònic (amb Benjamin Macke) o de capgrossos, aquests destinats als més petits, són algunes de les propostes. Actuacions sardanístiques, cercaviles, titellades a càrrec de la Mula Baba i xerrades com la presentació d’un llibre d’herbes remeieres, completen una programació que es pot consultar amb més detall a www.undarius.cat .

El pressupost de l’esdeveniment, inclòs en la marca Ciutat de Festivals, per a aquesta quarta edició és de 36.000 euros.

LES XIFRES

5.000
espectadors
és la xifra a la qual els organitzadors confien arribar. L’any passat van ser-ne 3.500.
36.000
euros és el pressupost del festival per a aquesta quarta edició, dels quals 23.000 els aporta l’Ajuntament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda