Patrimoni

Rosselló començarà al setembre la reconstrucció de l’església

Es tancaran les cobertes i es refarà el paviment del temple, que podria obrir abans de Nadal

L’aixecament del nou campanar es deixa per a més endavant

Tot està a punt perquè comenci la rehabilitació de l’església de Rosselló, greument malmesa des de l’esfondrament del campanar el gener del 2016. L’Ajuntament es va reunir ahir amb la constructora Monjo, encarregada de la primera fase de la reconstrucció, amb els arquitectes i tècnics municipals. Segons ha explicat l’alcalde, Josep Abad, han fixat ja els calendaris dels treballs, que començaran a principis de setembre.

Si tot va al ritme previst, ha explicat l’alcalde, el temple ja es podrà tornar a utilitzar abans de Nadal.

En aquesta primera fase, es refarà la coberta i el tancament de l’església, s’arreglarà el paviment, i estarà a punt per tornar a ser utilitzada. Ara mateix està en desús i les activitats religioses es fan provisionalment en un altre local. La coberta i la façana estan malmeses, amb parts de l’interior de l’església a la intempèrie. “Si no actuéssim ara, el deteriorament seria irreversible”, ha explicat Abad.

Les obres d’aquesta primera fase de la reconstrucció les financen el Departament de Cultura de la Generalitat, el Bisbat de Lleida i la Diputació. Es van comprometre a posar-hi entre tots tres prop de 120.000 euros. Finalment, el procés d’adjudicació a una constructora ha rebaixat el preu dels treballs a 85.000 euros.

Els diners estalviats, ha explicat l’alcalde, serviran per finançar la segona fase, que encara no té data d’inici perquè les administracions encara s’han de posar d’acord sobre el finançament.

El campanar, després

La segona fase consistirà en la reconstrucció del campanar. Segons ha explicat Josep Abad, la intenció del consistori serà començar a parlar-ne a partir del mes d’octubre o novembre d’enguany, un cop les obres de la primera fase ja estiguin començades, i intentar arribar a un acord que permeti continuar la reconstrucció durant l’any vinent.

La rehabilitació es fa seguint un projecte escollit en un concurs d’idees. És obra de l’arquitecte Francisco Jurada Jiménez, que, entre els que es van presentar, era el que respectava amb més fidelitat l’estructura del temple. Això sí, la façana no serà exactament com era, sinó que s’hi notarà la cicatriu del que ha viscut l’església amb l’esfondrament, com a petjada permanent de la història de l’església.

LA FRASE

Estem molt contents que per fi es posin en marxa les obres, el deteriorament era cada cop més greu
Josep Abad
alcalde de rosselló

LA XIFRA

85.000
euros
és el cost de la primera fase de les obres, que consistiran en el cobriment del temple, perquè el puguin reobrir.

Una gran esquerda que va resultar fatal

El campanar de Rosselló es va esfondrar per sorpresa el matí del 29 de gener del 2016. Es va filmar i les imatges, espectaculars, van recórrer tot el país. Malgrat que ningú esperava un esfondrament com el que es va produir, uns dies abans s’havia precintat la zona per unes esquerdes que amenaçaven de manera imminent de fer-ne caure l’estructura.

L’Ajuntament havia avisat el Bisbat del mal estat de l’edifici però va caure abans que s’hi fes res. Més endavant, es va saber que el 10 de novembre uns operaris de la brigada municipal ja hi havien observat danys importants i n’havien fet un informe. I encara abans, l’any 2004, l’Ajuntament va fer un informe amb fotografies en què es veia l’esquerda lateral a la qual s’atribueix el col·lapse de l’estructura del campanar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona