Cultura popular

Festes i tradicions

El Retaule de Sant Ermengol celebra 60 anys i recupera el narrador

Un total de 85 actors amateurs participen en la representació i el nou director, Xavier Piguillem, vol donar més agilitat i teatralitat a l’obra

Les representacions del Retaule de Sant Ermengol han recuperat la figura del narrador que explica de manera retrospectiva la vida del bisbe Ermengol. El nou director de l’espectacle, Xavier Piguillem, ha assenyalat que “recuperar la figura del narrador ajuda a potenciar la part teatral de l’obra, és un personatge que dona fluïdesa i continuïtat escènica”.

El Retaule de Sant Ermengol, escrit originalment per Esteve Albert, està format per més escenes que no pas les que es representen actualment i a poc a poc el patronat les va incorporant. L’última incorporació va ser fa uns anys amb el quadre Expedició a Còrdova i aquest any el públic podrà veure La batalla d’Albesa. Aquesta nova escena serà el segon quadre escènic de l’espectacle i tindrà un to molt més teatral, amb més diàleg entre els actors, i inclourà molta més participació d’actors com a gent del poble.

Una altra de les novetats d’aquest any és el canvi d’hora: començarà a dos quarts d’onze de la nit en comptes de fer-ho a les deu. Aquest canvi, explica Jesús Galindo, president del patronat, es deu al resultat de les enquestes que va fer l’any passat el Consell Comarcal en el marc d’un estudi que du a terme sobre la cultura popular a la comarca de l’Alt Urgell. Galindo exposa: “El retaule es troba constantment en procés de millora continuada i el patronat mira sempre que sigui un espectacle de qualitat i més accessible al públic.”

El nou director de la representació, Xavier Piguillem, explica que un dels reptes ha estat treballar amb actors totalment amateurs.

LA FRASE

Recuperar la figura del narrador ens ajuda a potenciar la part teatral de l’obra i dona fluïdesa
Xavier Piguillem
director de l’espectacle

LA DATA

1957
Es fa la primera representació del Retaule de Sant Ermengol als claustres de la catedral de la Seu d’Urgell.

Funció diària fins al 12 d’agost

El Retaule de Sant Ermengol es va començar a representar l’any 1957 als claustres de la catedral de la Seu d’Urgell. El president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, ha manifestat: “Des del 2010 intentem potenciar la figura del comte Ermengol I.” En aquesta edició del Retaule hi participen 85 actors, “molta gent jove i nova”, apunta Galindo. Tots ells fan possibles les representacions diàries entre el 5 i el 12 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona