L'Ajuntament de Bellreguard amplia el web amb motiu de l'any Borja

Bellreguard, com a poble Borgià i aprofitant la entrada de 2010 i el V Centenari del naixement de Sant Francesc de Borja, edita a la seua web un apartat especial on s'expliquen alguns detalls inèdits de la relació de la família dels Borja i en particular de Sant Francesc amb un dels pobles del ducat.

Gràcies a la recerca incansable d'informació relacionada amb Bellreguard i fruit de la investigació particular de Joan Antoni Torres, veuen la llum alguns detalls interessants sobre la història del poble des dels seus orígens com a alqueria musulmana, amb tan sols 300 habitants, fins al segle XVIII quan la germana i hereva del XI Duc de Gandia, la Senyora Mariana de Borja i Fernandez de Còrdova, mor sense descendents, passant el títol del ducat als Comtes de Benavente i els Ducs d'Osuna.

També relata el moment d'atorgament de Carta Pobla l'any 1611 davant del notari Pere Chella, en la que es pactaven les condicions de l'assentament dels nous pobladors, el que rebien, els censos que havien de pagar al Duc per les cases, terres i la partició dels fruits. A Bellreguard van arribar 74 pobladors procedents de Gandia, comarques Alacantines de la Marina Alta , Baixa i de l'Alacantí, del Davall Maestrat de Castelló, de Mallorca, Lleida, Aragó i de la Provença Francesa, etc. que van rebre aproximadament 15 fanecades de terra i una casa cadascú.

Famílies com els Castillo, Pellicer, Cremades, LLinares, Aragonés etc. van posar en marxa l'economia bellreguardina, van plantar els camps de canya de sucre, van cultivar les terres, van posar en marxa el trepig, però van tardar quasi un segle a recuperar el nombre d'habitants que hi havia abans de l'expulsió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.