patrimoni arquitectònic
Referència modernista
inici L’edifici va ser construït pels arquitectes Ignasi Oms i Bernardí Martorell i s’inaugurà el 1929 com a hotel, ús que encara manté història El va fundar Isidre Guitart empès, segons s’explica, per una anècdota de quan era petit etapes La família Guitart el va gestionar fins al 2002, quan va passar a altres mans, el van reformar i el van reobrir
L’Hotel Sant Roc de Solsona és un dels edificis d’època modernista més representatius de la ciutat. Va ser construït pels reconeguts arquitectes Ignasi Oms i Bernardí Martorell entre el 1906 i el 1929 –les primeres notícies de la construcció apareixen el 1915–. El va fundar l’empresari Isidre Guitart i, des de la seva inauguració, el 16 d’agost del 1929, sempre ha estat un hotel i sempre ha estat gestionat per la família Guitart, fins que el 2002 va passar a mans de l’empresa Promocions Brixton 2002, SL, especialitzada en la gestió d’establiments turístics de qualitat. Aquesta companyia va reformar l’edifici modernista i va reinaugurar l’hotel al cap de dos anys.
Isidre Guitart i Sort va ser un home de negocis que va fer fortuna en el transport amb l’empresa Transportes Galtanegra, el sobrenom amb què es coneixia Guitart. El llibre Hotel Sant Roc de Solsona. 75è aniversari (1929-2004), escrit per Jordi Tasies i Planes i editat per Promocions Brixton 2002, SL, l’empresa que gestiona l’hotel des de fa tretze anys, recull una història entranyable sobre el motiu pel qual Guitart hauria fet construir l’hotel. “Quan era nen i encara vivia al seu poble natal, Alinyà, va venir a Solsona un dia de fira acompanyant el pastor que menava un ramat. En arribar a l’altura de la plaça de Sant Roc, el pastor va marxar a dinar, deixant el vailet guardant el ramat i dient-li que en acabar de menjar hi tornaria perquè ell pogués anar a fer un mos.” Però fins al capvespre el pastor no es va recordar d’anar a buscar el nen i “Isidre Guitart va perjurar-se que això no li tornaria a passar i que en aquell indret de la plaça per on passava el camí que anava a Alinyà hi bastiria, quan fos més gran, un hotel amb totes les comoditats”. L’autor del llibre aclareix que no se sap si és certa però que a Solsona i a la comarca s’explica.
El que sí que és segur és que Guitart va encarregar els plànols de l’Hotel Sant Roc a l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa, manresà deixeble de Domènech i Montaner. Però Oms va morir el 1914 i, finalment, va ser Bernardí Martorell i Puig qui es va encarregar de la direcció de l’obra. Martorell és autor també del cementiri de Sant Esteve d’Olius. Les obres es van allargar diversos anys i l’hotel es va poder inaugurar el 1929, un gran esdeveniment per a la població. En poc temps l’hotel es va guanyar una gran reputació i fins i tot es conserven fotografies (Arxiu Vicens) que mostren que el 1931 s’hi va allotjar el president de la Generalitat, Francesc Macià.
L’obertura de l’hotel va arribar en un context en què Solsona tenia prop de dos mil habitants, segons el llibre Hotel Sant Roc de Solsona. 75è aniversari (1929-2004), i en què la ciutat emmurallada feia pocs anys que havia començat a trencar el seu encotillament. Les comunicacions eren molt precàries i arribar a Solsona era complicat. Amb una presència gairebé anecdòtica de la indústria, la solsonina era una societat eminentment rural i les fires i els mercats eren el lloc de trobada de la pagesia. Pocs anys abans es van començar a construir edificis nous, com ara la fonda Vilavnoa, cal Jolonc, el col·legi dels Clarietans i la farinera del Moles. I es va estrenar alguna carretera.
En aquest context, Isidre Guitart va encarregar l’hotel i es va inaugurar el 2029. Després, la família Guitart va gestionar l’allotjament fins al 2002, quan l’empresa Promocions Brixton 2002, SL –dedicada al turisme d’alta qualitat, per exemple amb hotels de quatre i cinc estrelles als Alps i al Pririneu– va adquirir l’edifici, el va fer reformar i el va reobrir el 2004. Actualment l’hotel és un establiment d’alta qualitat, té4 estrelles i l’edifici conserva l’estil modernista. Està protegit com a Patrimoni de la Generalitat.