cultura

cIÈNCIA

dAVID bUENO I tORRENS

Retorn al passat

Totes les espècies actuals, com també les ja extingides, procedim d’un avantpassat comú que va viure fa uns 3.500 milions d’anys. L’evolució és un procés de canvi i diversificació que va del passat cap al present i ens menarà cap al futur. Tanmateix, hi ha qui ha proposat revertir algun dels seus efectes de manera experimental, concretament l’extinció. Aquest mes us proposo dos llibres que aborden el tema de l’evolució: un clàssic universal i una mirada oberta al futur.

Evolució

Es diu que és un dels llibres amb més vigència i influència intel·lectual de la història. Estigmatitzat per uns i elevat a la categoria gairebé de llibre sagrat per altres, L’origen de les espècies, de Charles Darwin, no deixa ningú indiferent. Darwin el va publicar el 1859 per explicar i justificar, amb un recull inèdit fins aleshores de dades i d’observacions científiques, el procés de selecció natural com a un dels motors de l’evolució de les espècies. És un llibre revolucionari que va capgirar el pensament científic i filosòfic i la concepció de la vida i el món. La teoria de l’evolució actual l’incorpora plenament i hi ha afegit altres processos que, per la seva natura, eren desconeguts a l’època de Darwin, com les mutacions.

Tanmateix, malgrat la seva immensa importància intel·lectual, és un d’aquells llibres més citats que no llegits, la qual cosa inclou la majoria dels biòlegs i filòsofs. Un dels motius és que a Darwin, malgrat el va concebre com un resum, li va quedar un llibre de quasi sis-centes pàgines. A més, també malgrat el va escriure amb un estil directe i entenedor, ho va fer seguint els cànons de l’època. I la prosa victoriana és recaragolada.

Per això, malgrat ja hi hagi al mercat diverses edicions de L’origen de les espècies en català, és molt d’agrair aquesta nova versió, en la qual els biòlegs i escriptors Juli Peretó i Andrés Moya han fet un gran esforç de simplificació. Han construït una adaptació absolutament fidel a l’original però abreujada i escrita amb llenguatge actual. Ara ja no hi ha cap excusa per no llegir aquest clàssic fonamental de la cultura universal. Notareu com el pensament se us eixampla.

‘Desevolució’

L’evolució de les espècies també comporta processos d’extinció. Animals mítics com el mamut, el dodo o el llop marsupial, entre molts altres que han conviscut amb els humans, han de deixat de córrer pels seus hàbitats ancestrals. Poques coses ens semblen tan irreversibles com la mort. Seria possible, però, revertir aquest aspecte de l’evolució i reviure espècies extingides? Aquest és el punt de partida de Des-extinciones, del biòleg evolutiu i investigador Carles Lalueza-Fox.

El desenvolupament recent de tècniques de biologia molecular i cel·lular com la clonació, la seqüenciació d’ADN fòssil, la síntesi de genomes artificials i l’edició gènica, han fet sorgir un nou camp de recerca que pretén aconseguir aquestes des-extincions. També hi ha qui utilitza creuaments selectius entre races emparentades per recuperar característiques perdudes, com els que han permès de reviure el quaga, una variant de zebra que es va extingir al segle XIX. És una aspiració controvertida que planteja desafiaments científics, ètics, econòmics i socials importants, els quals aborda també Lalueza-Fox de manera clara, entenedora i apassionant.

Des-extinciones forma part d’una col·lecció que fa un any va iniciar Tibidabo Ediciones, anomenada Una inmersión rápida, l’objectiu de la qual és proporcionar elements suficients, de manera àgil i directa, per introduir el lector en temes actuals sobre ciència, filosofia, humanitats i ciències polítiques i socials. Consta de títols tan interessants com Trastornos del cerebro, Sexo, Igualdad i un molt actual Referèndums, entre altres.

L’origen de les espècies
Charles Darwin
Adaptació: Juli Peretó i Andrés Moya Editorial: Bromera / Publicacions de la Universitat de València Pàgines: 254 Preu: 14,95 euros
Des-extinciones
Carles Lalueza-Fox
Editorial: Tibidabo Ediciones Barcelona, 2017 Pàgines: 150 Preu: 12,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.