Lletres

Cultura

Les editorials petites tornen al seu aparador de Besalú

Cinquanta editorials catalanes i de la resta de l’Estat participen aquest cap de setmana en el vuitè Liberisliber, que inclou una fira, xerrades, debats i recitals

La cita anual de les editorials independents, Liberisliber, arriba aquest cap de setmana a Besalú amb un programa tan o més ambiciós que els dels darrers anys. Hi prenen part 50 editorials (la xifra més alta en els vuit anys d’història de l’esdeveniment, únic al país) i s’hi afegeixen activitats i espais nous. S’han previst una quarantena de propostes, entre xerrades, debats, tertúlies, recitals i conferències, al marge de la fira pròpiament dita en què les editorials mostren i posen a la venda les seves publicacions al Prat de Sant Pere.

Quant a novetats, hi ha quatre seccions inèdites: Ràdio Web Liberisliber, consistent en un conjunt d’entrevistes a alguns convidats, a càrrec de l’escriptor Paco Inclán (accessibles a través de podcasts del web de la fira); Jo il·lustro, jo edito, una trobada professional de vuit il·lustradors i vuit editors, de la qual s’espera que neixin projectes; Trobades amb traductors de..., que són xerrades amb traductors perquè expliquin casos de llibres concrets, i un recital de narrativa titulat A cau d’orella.

D’altra banda, s’estrenen dos espais: l’església de Sant Vicenç i la Casa Cornellà. La incorporació d’aquest últim lloc és molt important, ja que es tracta d’un palau medieval privat que s’obre poquíssimes vegades al públic.

La resta del programa manté l’estructura de les darreres edicions. Hi trobem, per exemple, la taula de filosofia Pensem-hi; tallers adreçats a la mainada, com ara un de dedicat a desxifrar missatges; el lliurament dels diferents premis que es convoquen amb motiu de la fira; una visita guiada a la part històrica de Besalú, etc. Algunes persones que treballen en biblioteques de la demarcació explicaran quins volums han adquirit a la fira; es parlarà de títols concrets (per exemple, Norbert Bilbeny tractarà de Tocar el món, de l’editorial Lapislàtzuli, i Bàrbara Julbe de la seva òpera prima, On em portin els ametllers); se celebrarà el cinquè aniversari de l’editorial Cal·lígraf, i es podrà assistir a una Escaramussa poètica que oferiran sis rapsodes, entre altres activitats.

LA DATA

7-10-2017
és el dia
de l’obertura del Liberisliber d’aquest any, que continuarà l’endemà, diumenge.

LA XIFRA

50
editorials,
majoritàriament catalanes, participen en l’esdeveniment.

Per captar la realitat: cinema o literatura?

Entre les tertúlies debat programades hi figura una de titulada Qui capta millor la realitat de les nostres vides, el cinema o la literatura? Per què cal llegir Proust? Hi intervindran el director de cinema Albert Serra, l’escriptor i catedràtic d’història Fèlix Fanés i la traductora de Proust al català i periodista d’El Punt Avui Valèria Gaillard. Una altra es presenta amb la pregunta Què produeix realment (què dimonis hauria de produir) la cultura avui en dia?, amb el filòsof Josep Maria Esquirol, la directora de cinema Alba Sotorra i la periodista Laia Altarriba. Tot i tractar-se d’un esdeveniment del món editorial, hi trobem un acte sobre economia i societat, a càrrec de tres especialistes de prestigi: Antón Costas, Juan Torres i Josep Maria Ureta, que miraran de respondre una pregunta atractiva: El capitalisme, el reformem o el substituïm?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.