Patrimoni

Documenten i tapen les restes del baluard de Blanes

L’Ajuntament ha optat per senyalitzar amb un plafó les restes d’aquest element defensiu trobades al passeig de Dintre, però en el futur vol que puguin quedar en part al descobert

L’Ajuntament de Blanes ha decidit –de comú acord amb el servei d’Arqueologia de la Generalitat– que de moment taparà les restes de l’antic baluard que es va trobar al passeig de Dintre arran de les obres per impermeabilitzar la zona. Això es farà, però, amb el compromís de deixar una part de les restes del baluard a la vista, perquè tothom qui vulgui pugui visitar aquest destacat vestigi de la història blanenca, quan hi hagi pressupost per tirar endavant el projecte. La solució que s’ha adoptat s’assembla al que ja es va posar en pràctica a Tossa de Mar, quan en les obres de la plaça Ava Gardner es van trobar elements dels segles XV, XVII i XVIII, entre els quals hi havia un antic forn, i també es va optar per tapar-ho, almenys provisionalment.

Amb tot, en espera que es pugui executar el projecte per deixar a la vista aquest fragment de baluard, s’ha decidit documentar les restes i es taparan amb un material diferent del de la resta del passeig, on s’està instal·lant sauló sòlid, fet que permetrà en un futur retirar la terra sense malmetre les restes arqueològiques. També s’ha decidit senyalitzar el contorn del baluard externament, que quedarà dibuixat a la superfície. D’aquesta manera, es podrà resseguir la forma que té el baluard encara que estigui tapat. Finalment, també es vol instal·lar un plafó explicatiu que deixi constància de la importància d’aquesta estructura històrica i que aporti la informació bàsica als visitants. L’Arxiu Municipal ha volgut aprofitar les obres que s’estan fent al passeig de Dintre per localitzar i documentar arqueològicament el baluard, una de les estructures de defensa més formidables de la història del municipi.

LA DATA

S.XVI
El baluard
defensiu reforçava la muralla, que es va construir entre el 1544 i el 1545 per protegir la ciutat dels atacs.

La protecció que reforçava la muralla

El baluard estava adossat a la muralla que antigament rodejava la ciutat de Blanes. Aquesta estructura va ser construïda entre el 1544 i el 1545, a tocar de mar, i va ser enderrocada durant la primera meitat del segle XIX. La funció de la muralla era protegir Blanes –que era el port marítim i comercial més destacat del vescomtat de Cabrera– dels atacs, però com que les incursions hostils no minvaven, es va optar per reforçar-la amb el baluard, que sobresortia dels murs, i on s’emplaçaven uns canons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’