Patrimoni

memòria històrica

Julio Antonio tornarà a Móra d’Ebre l’any 2019

Acord per traslladar les despulles de l’il·lustre escultor des de Madrid a la capital de la Ribera d’Ebre coincidint amb el centenari de la seva mort

Es treballa per obrir-hi un espai museístic

Coincidint amb el centenari de la mort l’any 2019, les despulles de Julio Antonio, l’escultor més il·lustre de la Ribera d’Ebre, tornaran fins a la seua Móra d’Ebre natal. L’àrea de Cultura de la Diputació de Cultura ha arribat ja a un acord amb els seus descendents per traslladar el sepulcre des del cementiri de l’Almudena, a Madrid, fins al de Móra d’Ebre. El trasllat es finançarà des de la Diputació –legatària de la seua obra– i inclourà també la làpida de Julio Antonio, que disposa d’un conjunt escultural d’interès. “Vam entrar en converses amb la Diputació per intentar dignificar i buscar alguna solució que posés més de relleu la procedència de Julio Antonio”, explica l’alcalde, Joan Piñol.

Paral·lelament, l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona fa anys que mantenen converses per poder ubicar a Móra d’Ebre un petit museu dedicat a la vida i l’obra de Julio Antonio i que pugui acollir obra original de l’escultor, cedida pel Museu d’Art de Tarragona, més enllà de l’actual sala d’exposicions.

El consistori es planteja acollir tres habitatges situats a la façana fluvial del municipi i un d’aquests podria ser el marc de la sala museu.

L’artista més destacat

Julio Antonio és el nom artístic del morenc Antonio Rodríguez, nascut el 1889. La seua trajectòria ha estat vinculada al riu Ebre, ja que es diu que les primeres creacions les va fer usant el fang que es forma a la riba del riu al seu pas per Móra d’Ebre. De molt jove es va traslladar a l’Ateneu de Tarragona, on va materialitzar les seues primeres obres, i amb només 18 anys es va traslladar a Madrid gràcies a una beca concedida per la Diputació de Tarragona.

LA XIFRA

30
són els anys
que tenia l’il·lustre escultor morenc quan va morir.

Una mort prematura als 30 anys

La creació més coneguda de Julio Antonio –nom artístic d’Antonio Rodríguez– és El monument als herois de 1811, que presideix encara avui un indret destacat de la rambla Nova de Tarragona. També cal destacar el mausoleu Lemonier, una obra funerària que el va ocupar fins a la seua mort, i que ara es troba al Museu d’Art de Tarragona. El febrer de l’any 1919, amb només 30 anys, Julio Antonio va morir afectat de tuberculosi i va ser enterrat a Madrid. L’institut de Móra d’Ebre porta el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA