Patrimoni

Cultura

Llegat republicà

El Museu Morera de Lleida exposa fotografies d’Agustí Centelles

Coincideix amb el 80è aniversari del bombardeig del Liceu Escolar fet per l’aviació feixista

Ahir es van complir 80 anys del bombardeig perpetrat per l’aviació italiana al servei de l’exèrcit franquista contra la ciutat de Lleida, amb el mercat de Sant Lluís (on avui hi ha l’estació d’autobusos) i el Liceu Escolar: un centre escolar de metodologia educativa avançada i on van morir mig centenar de nens, d’entre els més de 250 morts d’aquella massacre de civils. Ahir es van fer ofrenes de flors i dibuixos infantils al monument situat davant d’on hi havia l’escola, a l’avinguda Blondel.

Aquest any, a més, l’efemèride coincideix amb la inauguració d’una exposició al Museu Morera sobre l’obra del fotoperiodista que va ajudar a difondre aquella barbàrie al món: Agustí Centelles (València, 1909 - Barcelona, 1985). Centelles es pot considerar el pioner del fotoperiodisme a Catalunya. Durant els anys 30 va seguir la proclamació i els principals esdeveniments de la República per a diaris catalans, i amb l’esclat de la guerra va anar al front d’Aragó per fer reportatges del front i de la rereguarda. A partir del setembre del 1937 va rebre l’encàrrec del govern republicà de ser el fotògraf oficial de l’exèrcit de l’Est, destinat a Lleida.

Feia aquestes funcions quan va tenir lloc el bombardeig de la ciutat la tarda del 2 de novembre del 1937. Anava del front cap a Barcelona quan va tenir notícia del bombardeig, a mig camí, a Juneda. Va girar cua i es va dirigir a Lleida, amb una primera parada al cementiri, on s’amuntegaven les víctimes, on va tirar un rodet de 31 fotografies. Després, a la ciutat, va tirar un altre rodet amb la desolació dels carrers i les runes. Són escenes molt dures, algunes de les quals es van convertir en icones de la repressió contra la població civil durant el conflicte bèl·lic. La mater dolorosa és una d’aquestes, amb Maria Riu Esqué plorant davant del cadàver del seu marit, Gabriel Pernau Sans, farmacèutic, al carrer Major i víctima del bombardeig.

Algunes fotografies d’aquell episodi formen part de l’exposició, que es pot visitar fins al 21 de gener del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia