Reus exhibeix una mostra excepcional d'objectes neolítics

En l'exposició s'argumenta que les xarxes socials ja existien fa 6.000 anys

Impulsada pel Museu de Gavà, el Museu d'Història de Sabadell i la Diputació de Barcelona, en l'exposició es reuneix per primera vegada un conjunt excepcional de materials neolítics seleccionats des de l'òptica dels intercanvis. Ja en la prehistòria, els grups humans va establir cadenes d'intercanvi de matèries primeres, objectes, idees i persones per assegurar-se la supervivència. Eren objectes com els que s'exhibeixen en la mostra, que s'han localitzat als principals jaciments neolítics del país. En són un centenar provinents d'una vintena de museus catalans i d'Andorra, entre els quals hi ha dues peces del MASV: un collaret de variscita trobat a l'avenc del Rabassó de Pradell i un conjunt de més de dues mil cinc-centes denes de collaret fetes amb petxines treballades que es va localitzar al forn de la Rota de Castellvell del Camp. També s'exposa un collaret similar i uns braçalets trobats a l'Aldea, i que es conserven al Museu Comarcal del Montsià, així com una gerra de ceràmica que es guarda al Museu de Tortosa.

Fa 6.000 anys, la variscita obtinguda del subsòl de Gavà, el sílex melat de la Provença, les destrals polides d'origen alpí, els ornaments fets amb petxines i coralls, l'obsidiana de les illes de la Mediterrània central o també certs llenguatges formals de la ceràmica es van difondre per grans territoris. En l'exposició es proposa resseguir la circulació d'aquests productes o tecnologies, des dels llocs d'origen fins als indrets on s'han trobat o identificat. Així s'ofereix un dibuix aproximat de les relacions socials establertes entre les diferents comunitats neolítiques.

Actualment, les comunicacions han evolucionat però continuen les xarxes de relacions entre persones. És per això que Xarxes. Els primers intercanvis fa 6.000 anys es complementa amb una reflexió sobre com s'articulen les xarxes socials actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor l’estatunidenc Duane Eddy, ‘el rei de la guitarra twang’

ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona