Reus exhibeix una mostra excepcional d'objectes neolítics
En l'exposició s'argumenta que les xarxes socials ja existien fa 6.000 anys
Impulsada pel Museu de Gavà, el Museu d'Història de Sabadell i la Diputació de Barcelona, en l'exposició es reuneix per primera vegada un conjunt excepcional de materials neolítics seleccionats des de l'òptica dels intercanvis. Ja en la prehistòria, els grups humans va establir cadenes d'intercanvi de matèries primeres, objectes, idees i persones per assegurar-se la supervivència. Eren objectes com els que s'exhibeixen en la mostra, que s'han localitzat als principals jaciments neolítics del país. En són un centenar provinents d'una vintena de museus catalans i d'Andorra, entre els quals hi ha dues peces del MASV: un collaret de variscita trobat a l'avenc del Rabassó de Pradell i un conjunt de més de dues mil cinc-centes denes de collaret fetes amb petxines treballades que es va localitzar al forn de la Rota de Castellvell del Camp. També s'exposa un collaret similar i uns braçalets trobats a l'Aldea, i que es conserven al Museu Comarcal del Montsià, així com una gerra de ceràmica que es guarda al Museu de Tortosa.
Fa 6.000 anys, la variscita obtinguda del subsòl de Gavà, el sílex melat de la Provença, les destrals polides d'origen alpí, els ornaments fets amb petxines i coralls, l'obsidiana de les illes de la Mediterrània central o també certs llenguatges formals de la ceràmica es van difondre per grans territoris. En l'exposició es proposa resseguir la circulació d'aquests productes o tecnologies, des dels llocs d'origen fins als indrets on s'han trobat o identificat. Així s'ofereix un dibuix aproximat de les relacions socials establertes entre les diferents comunitats neolítiques.
Actualment, les comunicacions han evolucionat però continuen les xarxes de relacions entre persones. És per això que Xarxes. Els primers intercanvis fa 6.000 anys es complementa amb una reflexió sobre com s'articulen les xarxes socials actuals.