Teatre

teatre

La Sueca dona veu a les antiheroïnes de Txèkhov

L’obra, una coproducció de Temporada Alta, ja té les entrades exhaurides per a les quatre funcions programades, dues més de les previstes

L’estrena té lloc avui al cafè teatre de La Planeta

“Per què Txèkhov? Hi ha autors que sem­pre et res­so­nen per les cir­cumstàncies vitals o exter­nes. La meva amiga i crítica Imma Merino em va dir un dia que si mai existís una ima­ginària illa tea­tral on anés a raure, vol­dria que la com­pa­nyia repre­sentés en sessió contínua només obres de Txèkhov. Doncs si així fos, a mi m’agra­da­ria for­mar part d’aquesta com­pa­nyia!”

Cris­tina Cervià ho té tan clar que no ha dub­tat a accep­tar diri­gir la nova com­pa­nyia La Sueca, for­mada per tres actrius vin­cu­la­des a les comar­ques giro­ni­nes sor­gi­des de l’Ins­ti­tut del Tea­tre –Clara Garcés, Mireia Vallès i Lavínia Vila–, que es pre­sen­ten en soci­e­tat amb la pro­posta Els dies que vin­dran, que avui s’estrena a Tem­po­rada Alta.

I, insis­tint en la pre­gunta: per què Txèkhov? “Doncs perquè el neces­si­tem, neces­si­tem tor­nar a sen­tir la seva veu en boca dels seus per­so­nat­ges. I espe­ci­al­ment neces­si­tem reviure unes dones que ens acom­pa­nyen de fa molt i que sos­pi­tem que sem­pre ens acom­pa­nya­ran, perquè no en podem pres­cin­dir. Neces­si­tem tor­nar a sen­tir els seus laments, la seva rei­vin­di­cació d’un món millor, les seves espe­ran­ces i des­en­ci­sos”, subrat­lla Cervià. Es refe­reix a les Nina, Arkàdina, Irina, Olga, Maixa, Sònia, Ània... un gra­pat d’anti­heroïnes que han tras­pas­sat l’escena, que van influir una època i encara ho fan.

En aquest afany per revi­si­tar aquests per­so­nat­ges feme­nins emblemàtics, La Sueca, amb Cris­tina Cervià a la direcció, han cosit un patchwork a base de retalls de les prin­ci­pals qua­tre obres del mes­tre rus (La gavina, L’hort dels cire­rers, Les tres ger­ma­nes i L’oncle Vània). A par­tir d’aquests tex­tos, Clara Garcés, Mireia Vallès i Lavínia Vila por­ten a terme un mun­tatge que se sub­mer­geix en l’uni­vers d’Anton Txèkhov i que, sobre­tot, se cen­tra en algu­nes de les cons­tants del dra­ma­turg: l’espe­rança en alguna cosa millor que encara ha d’arri­bar a la nos­tra existència i la lluita per acon­se­guir allò que desit­gem, a pesar de tot.

D’aquesta manera, amb Els dies que vin­dran pre­sen­ten una mirada con­tem­porània, rei­vin­di­ca­tiva i genuïna sobre els arque­tips txek­ho­vi­ans. “Tenim ganes de tre­ba­llar a par­tir de grans tex­tos, obrir-los, explo­rar-los, extreure’n l’essència que con­necta amb nosal­tres i la rea­li­tat que ens envolta... sem­pre a la recerca d’una tea­tra­li­tat pròpia i con­tem­porània”, mani­fes­ten les com­po­nents de La Sueca, men­tre Cris­tina Cervià espe­ci­fica: “No bus­quem la coherència nar­ra­tiva i encara menys con­vi­dar els espec­ta­dors a jugar a iden­ti­fi­car les obres de Txèkhov. Nosal­tres pre­te­nem ofe­rir l’emoció i que el públic ja com­ple­menti el relat.”

Estrena i gira

L’obra, una copro­ducció de Tem­po­rada Alta, ja ha exhau­rit totes les entra­des de les qua­tre fun­ci­ons pro­gra­ma­des per avui (20.30 h), demà, dijous i diu­menge. Després d’aquesta estrena en el fes­ti­val gironí, la com­pa­nyia començarà una gira que s’ini­ciarà a Bar­ce­lona i con­ti­nuarà a Banyo­les, Figue­res i For­nells de la Selva, en espera que s’hi vagin afe­gint altres fun­ci­ons, tenint en compte l’expec­tació gene­rada per l’espec­ta­cle.

LA XIFRA

44
anys va viure l’escriptor i dramaturg Anton Txèkhov, que el 15 de juliol del 1904 va morir de tuberculosi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.