Cultura
Tàrrega vol saber més sobre el seu castell medieval
Comença una nova campanya d’excavacions arqueològiques, que continua la de fa tres anys i pretén definir-ne l’antic perímetre
L’Ajuntament treballa en un pla d’usos amb la intenció d’obrir-lo com a espai de passeig i mirador
Tàrrega vol conèixer més a fons l’estructura del seu castell medieval que, dalt del turó, és segurament l’edifici més antic de la ciutat. Les excavacions arqueològiques del 2014 es van centrar en la vessant sud de la fortificació i ahir es va presentar una nova campanya que els dona continuïtat. Aleshores es va aconseguir delimitar l’antic perímetre, amb la descoberta de les estructures d’un mur de tancament anterior al segle XV.
Els treballs, adjudicats a l’empresa Iltirta i que tenen una subvenció de 35.000 euros de la conselleria de Cultura, actuen sobre una superfície de 1.820 m². “El castell era més gran del que ens pensàvem i ara volem acabar de documentar les diverses estructures sorgides el 2014 del segles XIV i XV o bé veure si se n’han conservat de més antigues”, explica Oriol Saula, el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell. El castell està considerat l’origen de la vila medieval targarina, i durant les anteriors excavacions també es van localitzar tres sitges exteriors amb fragments ceràmics d’època ibèrica. Aquest fet demostrava que el turó fou habitat abans de la primera fortificació que el coronà, que era sarraïna. Les sitges, originalment dipòsits de gra o altres aliments, acaben esdevenint abocadors amb el pas del segles i acostumen a ser una rica font d’informació sobre la història i els usos dels edificis. Per això, la nova campanya d’excavacions treballarà per localitzar sitges més antigues.
En els darrers anys, l’Ajuntament de Tàrrega ha conservat les estructures més destacades de l’interior del castell. Entre altres, s’aixecà un mur de pedra vista de 16 metres per reforçar el talús sobre el qual s’aixeca el castell.
L’actual planta ocupa 1.300 metres quadrats, i està declarada bé cultural d’interès nacional. El recinte està tancat al públic, però l’Ajuntament de Tàrrega fa temps que té pensat obrir-lo al públic. L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, que va visitar ahir les excavacions, ho va explicar així: “Volem que sigui una zona de gaudi i passeig per a la ciutat. Aquests anys ens hem dedicat a refer-ne espais, que encara no podem obrir al públic, però la intenció és que estiguin plenament a disposició de la ciutadania.” El consistori treballa en un pla director d’usos, pas previ per després habilitar-ne un espai de passeig i un mirador.