cultura

Les notícies de la premsa històrica de Tortosa i Tarragona arriben a internet

S'han digitalitzat i penjat a la xarxa les capçaleres de diaris i revistes d'entre els anys 1808 i 1938

L'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre ha enllestit la digitalització de 17 capçaleres de la premsa històrica de Tortosa, un projecte que permetrà que qualsevol ciutadà pugui consultar, mitjançant un web, els exemplars dels diaris que hi havia a la ciutat entre 1877 i 1938. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director de l'arxiu, Albert Curto, van presentar ahir el resultat, que ja és accessible des del web de la Generalitat. «El projecte va començar a partir d'una inversió molt forta de l'Ajuntament, i després va ser una iniciativa mixta amb el Departament de Cultura», va dir Curto, que va precisar que encara els falta feina per fer, ja que han de digitalitzar els 40 anys del Diario de Tortosa –unes 26.000 pàgines–, així com les publicacions posteriors a la Guerra Civil, com La Voz del Bajo Ebro, La Veu del Baix Ebre o L'Ebre Informes. En total, ja es poden consultar més de 116.000 pàgines de la premsa tortosina, de periòdics i diaris com el Correo de Tortosa, El Pueblo, el Heraldo de Tortosa, La Verdad o Lluita. A banda, també s'han digitalitzat una col·lecció de més de 1.700 pergamins, datats entre els segles XII i XVIII, els acords municipals des del segle XIV fins al 1940, part del fons cartogràfic de l'Ajuntament i el Llibre dels Costums de Tortosa.

Per una altra banda, la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, que enguany celebra el 25è aniversari, ha digitalitzat 46 capçaleres –que suposen gairebé 190.000 planes– del període comprès entre 1808 i 1938. Aquest material es pot consultar en el web http://bibliotecahemeroteca.tarragona.cat. La directora del centre, Elena Virgili, va destacar ahir que en els pròxims mesos es digitalitzaran més diaris, «sobretot de finals del segle XIX i començaments del XX, que són els que estan en més mal estat».

Pendents del nou dipòsit de Campredó

La digitalització del seu fons històric permetrà que l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre pugui oferir la consulta en línia als investigadors i també a la població en general, tot salvaguardant més bé els documents i restringint l'accés directe als originals, que es deterioren per l'ús continuat. Amb tot, el principal problema amb què ara es troba l'arxiu de Tortosa és la falta d'espai, ja que les instal·lacions dels Reials Col·legis estan a punt de col·lapsar-se. El seu director, Albert Curto, va recordar el projecte de construir un dipòsit auxiliar al polígon de Campredó, en uns terrenys cedits per l'Ajuntament tortosí. «Ara encara podem rebre capses amb documents de particulars, però no podríem admetre fons importants dels ajuntaments o institucions», va dir. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aclarir que durant el 2010 s'ha de resoldre el finançament necessari per fer les obres, i va agrair la implicació de la Generalitat en el projecte. «Els arxius nous tenen una capacitat d'emmagatzematge de 10 a 12 quilòmetres, i nosaltres només en tenim per a uns tres quilòmetres», va dir Curto.

Les esglésies, també

Una vintena de parròquies i esglésies del Camp de Tarragona ja tenen els seus registres sacramentals digitalitzats, gràcies a la iniciativa de l'Arxiu Històric Diocesà que ha rebut el suport de la Diputació de Tarragona. Els registres d'aquestes esglésies i parròquies, amb documents datats d'entre el segle XVI i el primer quart del segle XX, ja són a l'abast dels investigadors per mitjà dels ordinadors situats a la sala de consulta de l'arxiu (al carrer Sant Pau, 2, de Tarragona), i al públic en general a través de la xarxa d'internet. Els pobles d'Alió, l'Albiol, Arbolí, Argentera, Bellavista, Bellmunt del Priorat, Capafonts, Esblada, Farena, la Febró, Figuerola del Camp, Forès, la Mussara, el Pla de Santa Maria, les Pobles, Pontils, Querol, Renau, la Riba, Siurana, Tamarit, Vallespinosa i Vilanova d'Escornalbou han estat ja els beneficiaris d'aquesta iniciativa. Es preveu que altres parròquies i esglésies, sense recursos per digitalitzar els seus registres, s'adhereixin a la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda