cultura

‘Cefe’, una vida de pel·lícula

Martí Gironell guanya el premi Llull amb una novel·la sobre Jean Leon, el restaurador català de Hollywood

L’autor mostra a ‘La força d’un destí’ els actors darrere els focus, “eren gent com tothom”, diu

“Em reservo aquesta història per escriure-la!” Martí Gironell no podia creure’s que les peripècies de Ceferino Carrión encara no estiguessin novel·lades i deia això als seus companys de taula –tot d’escriptors–, en un dinar que havia organitzat un diari amb vista al Sant Jordi del 2014. Servien vi Jean Leon. Fins aquí tot normal, però resulta que darrere d’aquest pseudònim s’amaga un home, un self made man, que va arribar a tractar braç a braç els artistes més glamurosos del Hollywood dels anys 50, James Dean, Elisabeth Taylor, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Paul Newman i també Frank Sinatra, J.F. Kenedy i Ronald Reagan. Amb la descoberta d’aquest personatge força desconegut malgrat “la vida de pel·lícula” que va dur, Gironell es va posar a treballar de valent per escriure la vida de Ceferino, Cefe per als amics.

El resultat és una novel·la, La força d’un destí, que ha guanyat el premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, dotat amb 60.000 euros i convocat pel Grup Planeta.

“Em vaig enamorar de la seva història tan bon punt la vaig conèixer”, comentava ahir un Gironell exultant, “va marxar de la Barcelona grisa dels anys 50 per anar a Amèrica en un vaixell que sortia de Le Havre i, un cop a Nova York, es canvia el nom per Jean Leon, i aquí es forja el seu caràcter emprenedor i tindrà un cop de sort rere l’altre”.

L’escriptor ha recreat la vida d’aquest home que titlla de “visionari” i que va obrir un restaurant, La Scala a Los Angeles, que freqüentaven totes les estrelles. “Ofereixo una visió molt propera dels actors, era gent amb problemes com tothom, gent jove que s’ajudava en un món on tothom volia veure i ser vist.” De fet, el restaurant l’havia d’obrir amb James Dean, però just va morir el dia abans de la signatura de la compra del local. Actualment el restaurant encara funciona i és la filla qui el duu. “També dono veu a la dona i als fills, perquè en tota aquesta història de negocis qui més va patir va ser la família.”

Gironell ha parlat amb la germana de l’empresari que viu a Barcelona: “Em va explicar tot d’anècdotes que em van ajudar a dibuixar el personatge, que tenia molt de carisma i sex appeal, per això es ficava tothom a la butxaca.” D’altra banda, ha pogut veure fotografies de Ceferino que també l’han ajudat a ficar-se en el seu magí. “Tenia dos grans somnis, aixecar un restaurant i oferir el millor vi als seus comensals, i justament un enòleg americà li diu que el Penedès és un bon lloc per cultivar vi, i aquí troba la possibilitat de tornar a casa, perquè en el fons s’enyora.”

Gemma Lienas, membre del jurat juntament amb Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Anne-Laure Aymeric i Emili Rosales, va dir que es tracta d’una “novel·la d’aventures amable”, com ara quan el protagonista fa de polissó, i que toca la Guerra Civil però de manera “diferent”.

Martí Gironell (Besalú, 1971) és autor de diverses novel·les, com ara El pont de Besalú, tot un best-seller el 2007, o bé la darrera Strappo, el 2015. Presentador del trànsit a TV3 durant molt temps, actualment està en excedència: “Així em puc dedicar al que més m’agrada, que és la literatura i tot el que l’envolta.” La força d’un destí sortirà publicada el 28 de febrer per Planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.