Més que mil fotogrames
Vicenç Pagès, Joan Enric Barceló i Alicia Kopf explicaran ‘Sense perdó’, ‘Toy story’ i ‘La col·leccionista’ en cinc seqüències, en una nova activitat del Museu del Cinema
En llenguatge audiovisual es diu seqüència a un pla o una successió de plans que conformen una unitat narrativa diferenciada per raons espacials o temporals. Sovint, sobretot perquè la memòria no és perenne, quan intentem recordar una pel·lícula en realitat el que solem fer és rememorar les seqüències que més ens van marcar del seu visionament.
Cinc seqüències per explicar una obra mestra és el punt de partida, tenint en compte aquest concepte, del nou cicle de projeccions comentades que proposa el Museu del Cinema. Aquest consisteix a convidar tres ponents perquè triïn una pel·lícula que considerin especial i escullin cinc moments del film. Aquests fragments es projectaran i s’analitzaran durant una sessió oberta al públic.
L’escriptor Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963) serà l’encarregat d’ inaugurar demà passat , dijous (19.30 h), aquesta nova activitat, a mig camí entre el cinefòrum i la conferència, i que “permet aprofundir en títols clau de la història del cinema i analitzar-los amb la calma i el detall que es mereixen”, com destaca Jordi Dorca, programador del Museu del Cinema. La pel·lícula escollida és Sense perdó (Unforgiven), el western crepuscular de Clint Eastwood convertit en un indiscutible clàssic del gènere. L’autor d’Els jugadors de whist desgranarà, doncs, les cinc seqüències que més li agraden d’aquest film, que gira al voltant de la història de William Munny, un pistoler retirat, vidu i pare de família, marcat per un passat de violència, que decideix acceptar un últim treball a sou forçat per les circumstàncies. La seva missió: matar dos homes que van tallar la cara a una prostituta.
La segona sessió, protagonitzada pel músic Joan Enric Barceló (Vidreres, 1981), membre d’Els Amics de les Arts, es dedicarà a la trilogia de films d’animació Toy Story, i més concretament a la tercera entrega, dirigida per Lee Unkrich, en què Andy es prepara per anar a la universitat i el vaquer Woody, l’astronauta Buzz i la resta dels seus amics joguina comencen a preocupar-se pel seu futur incert. Una obra mestra, en aquest cas inscrita en el cinema d’animació.
I finalment, a la tercera sessió, la també escriptora Alicia Kopf (Girona, 1982) comentarà en cinc seqüències la pel·lícula d’Éric Rohmer La col·leccionista (17 de maig). El film té com a punt de partida una parella que decideix passar l’estiu separada, i un d’ells, Adrien, vol estar un mes tranquil sense fer absolutament res; és per això que decideix passar l’estiu a casa d’un amic. Allà coincidirà amb la jove Haydée, una noia bonica amb molt d’èxit entre els homes.