cultura

Una festa en xarxa

El 6è Dia Internacional de l’Art, que se celebrarà a vint municipis de Girona el cap de setmana vinent, reforça la implicació social per donar visibilitat als creadors

El comissari i crític d’art Pere Parramon llegirà el pregó de la festa divendres davant del Bòlit

“Catalunya serà artística o no serà”, deia Joan Casellas en el pregó del Dia Internacional de l’Art de l’any passat, i la directora del Bòlit, Carme Sais, feia seva ahir aquesta exhortació a les portes d’una nova edició d’aquesta festa de l’art que, des del 2013, ha atret prop de 14.500 persones. La sisena edició, que se celebrarà el cap de setmana vinent, encara reforça més la implicació dels agents culturals que participen en la creació artística, des dels artistes mateixos a les entitats, els galeristes, les administracions, els museus, els centres culturals i les entitats populars, perquè aquest és un dels trets distintius de la diada, tal com va subratllar Carme Sais: “el seu caràcter decididament assembleari i participatiu, en què compta tant el paper de les administracions públiques com de les privades, el de les associacions grans i el de les petites”. L’objectiu comú és la celebració del fet artístic prenent com a referència la data del naixement de Leonardo da Vinci, que des del 2011 la Unesco commemora al voltant del 15 d’abril. Però per sota de la festa hi ha també, com va remarcar el regidor de Cultura, Carles Ribas, una funció reivindicativa del “paper cabdal que juga l’art en la construcció social”, i al mateix temps, “la necessitat de donar visibilitat als artistes que treballen a les comarques”, com va fer notar l’artista Mar Serinyà, curadora del Museu de la Mediterrània de Torroella.

Per satisfer aquests propòsits, el Dia Internacional de l’Art, amb un cartell d’Irma Llotje escollit entre 27 candidatures, portarà a Girona ciutat i a una vintena de municipis del seu entorn, els dies 14 i 15 d’abril, un centenar d’activitats culturals, entre tallers, jornades de portes obertes, exposicions, visites guiades, conferències, itineraris i propostes gastronòmiques. La festa, però, començarà divendres a la tarda davant la seu del Bòlit al Pou Rodó amb la lectura del pregó, encomanat aquest any al crític d’art, comissari d’exposicions i docent Pere Parramon (18.30 h). I tindrà continuïtat encara la setmana que ve, ja que arran de la manifestació convocada aquest diumenge a Barcelona a favor de la República, algunes de les entitats que tenien programades activitats aquest dia han preferit traslladar-les al dissabte 14 o al diumenge 22 per poder adherir-se a la mobilització.

Desglossades, les xifres del Dia de l’Art continuen sent aglutinadores: 64 agents artístics, públics i privats, que han participat en la programació; 67 activitats artístiques d’accés gratuït i 33 exposicions repartides entre 20 municipis, la majoria de les quals, però, tindran lloc a Girona ciutat (22 activitats i 13 exposicions). Entre les propostes, destaquen la instal·lació del col·lectiu La Pedra a la plaça del Pou Rodó i la presentació del mural Una, de Paula Bonent, a Figueres, que formen part del projecte WOMART, talent femení en les arts visuals, de la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals. Els organitzadors també fan atenció a la primera edició de Fem un cafè amb..., un espai de debat obert entre artistes i assistents, organitzat per la Plataforma d’Artistes de Catalunya (PACC), que es farà cada primer divendres de mes al Bòlit del Pou Rodó a partir del maig. Fora de la ciutat de Girona, cal ressaltar la quinzena d’activitats programades per l’Excèntrica Aula Taller d’Art de Sant Hilari Sacalm, que s’estrena en aquesta edició, o l’itinerari Riu sonor. Caminada creativa a l’alba, en el qual participaran els artistes Josep Manuel Berenguer, Clara Garí, Job Ramos i Mar Serinyà.

Per consultar la programació completa, s’ha activat el bloc www.bolit.cat/blog .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia