cultura

El retorn dels ibers

La 4a edició del Festival Indika d’Ullastret aposta per les activitats per reviure l’herència dels ibers i per les noves tecnologies per fer un gran viatge al passat

Aquesta edició s’estrena un guió nou per a la visita que es fa pels carrers del nucli medieval

El poblat ibèric d’Ullastret tornarà aquest cap de setmana vinent a fer un viatge al passat per acostar-nos a aquesta fascinant cultura. La 4a edició del Festival Indika oferirà els dies 19 i 20 de maig un programa obert a tota la família: tallers de tir amb arc, construcció de maquetes d’habitatges, tir amb fona, molta de gra, fabricació i decoració de ceràmica, fusteria, encuny de moneda i escriptura ibèrica; degustacions de menjars inspirats en la gastronomia ibèrica; visites teatralitzades i conferències, i la possibilitat de veure un audiovisual en 3D sobre l’antiga ciutat ibèrica, mitjançant unes ulleres de realitat virtual d’última generació, són algunes de les propostes. Un programa pensat, segons els organitzadors, per anar més enllà del lleure per fer cultura.

Pel que fa a les visites guiades, a banda de les del nucli ibèric, el festival aquesta edició estrena un guió per a les del nucli medieval: 1348.

Viatge virtual

Un dels plats forts per al visitant és la visita en 3D de la ciutat ibèrica, al local social d’Ullastret. Amb unes ulleres de realitat virtual, l’espectador es podrà endinsar en els carrers i les cases de l’antiga ciutat amb la sensació que realment s’hi troba. Per fer la reconstrucció virtual de la ciutat ibèrica es va triar una època concreta, l’any 250 aC. És el moment del qual es tenen més dades i, per tant, permetia realitzar una reconstrucció volumètrica més fidel, carrer per carrer. Actualment, hi ha un 20 per cent excavat a la zona, però, mitjançant diferents tècniques de prospecció geofísica, s’ha pogut determinar clarament l’extensió que tenia l’antiga ciutat i que encara es troba sota terra. L’assentament del puig de Sant Andreu és la ciutat ibèrica més gran de Catalunya. Es tracta d’una autèntica ciutat construïda pels indiketes, amb una muralla de grans dimensions, la més gran del país. La ciutat data de la segona meitat del segle VI aC, va ser habitada durant més de 400 anys i es va relacionar, sobretot en l’àmbit comercial, amb els habitants del port grec d’Empúries. Es calcula que, entre l’assentament del puig de Sant Andreu i el lloc veí de l’illa d’en Reixac, vivien en aquest centre d’activitat ibèrica unes 6.000 persones.

El Festival Indika és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament d’Ullastret i el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret, amb l’objectiu principal de donar a conèixer la cultura dels ibers, la primera civilització permanent que hi va haver a la zona, ara fa uns 2.500 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda